2011. márc. 25.

Amorf lekváros buborék kenyér


Amorfnak amorf szegény, de annyira finom, hogy együltünkben megettük az egészet. Annyiban tér el a Majomkenyértől, hogy lekvárral van töltve, valamint fahéjas cukor burkot kapott, amitől fantasztikus karamell kéreg képződött rajta. A formáját, meg balagaságomnak köszönheti, mert egy recés formában sütöttem :)

500 g liszt – fél kiskanál só – 1 nagy evőkanál cukor – fél kocka élesztő vagy egy csomag szárított – 125ml tej – 125ml víz – 1 tojás – lekvár – egy bő kiskanál fahéj – egy tányér cukor – 15 dkg margarin

A friss élesztőt felfuttatjuk (langyos tej, cukor, 2 kiskanál liszt, elmorzsolt élesztő, meleg hely). Amint szépen feljött hozzáadjuk a liszthez, majd sorban adagoljuk a tojást és vizet. A robotgép csigás végével jól bedagasztjuk (kb. 5 perc) és lefedve egy órára meleg helyre kelni tesszük. Ha van kenyérsütőgép, akkor a szárított élesztővel együtt mindent beleteszünk és a dagasztó, kelesztő programmal elvégeztetjük a munkát. Egy kis lisztezett felületen könnyedén egyszer átgyúrjuk, majd előkészítünk egy kikent formát. Tépkedjünk nagyobb golyókat (kb. akkorákat, mint mikkor az ujjainkkal az araszból egy kört formázunk) kezünkkel nyújtsuk ki, tegyünk bele lekvárt és anélkül, hogy kifolynak igyekezzünk egy gömböt formázni. Mintha szilvás gombócot készítenénk, majd tegyük félre őket. Ha végeztünk az egésszel, minden egyes darabot bőségesen megforgatunk a margarinban, majd az előre bekevert fahéjas cukorba. A formába elhelyezés már ízlés kérdése. Lehet hanyagul vagy rendszer szerint. Tegyük félre még legalább egy negyed órát pihenni, majd 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre. Nekem kb. tíz perc után le kellett fedni alufóliával (ha korábban kell, tegyük), hogy ne égjen a teteje.

10 megjegyzés:

Jucy írta...

Megvan a holnap reggelink :)
Köszönet a tippért!

Edó írta...

:)Milyen jópofa!!

Juci írta...

Finom lehet!

Vali írta...

Ebből én is ennék egy keveset, de lehet, hogy ennyinél nem állnék meg.

Gizi írta...

Nagyon guszta!!! Éppen olyan éhes vagyok, megtudnám enni az egészet.:)

Praliné Zsuzsi írta...

Ha amorf, ha nem, nekem jöhet! Elhiszem, hogy finom volt!

Raindrop írta...

Nagyon jófej recept, és a kinézete is mókás! :)

Nelli írta...

Az édes változat is biztos nagyon finom volt!:-)

Bianka írta...

Tényleg az volt, köszönöm nektek

Zsiri írta...

Lehet, hogy amorf, de a tészta látszatra is olyan finom foszlós :)