2011. ápr. 21.

Csavart szalámis rudacskák

Mindenkinek ajánlom ünnepekre tekintettel, nem csak családnak vacsorára vagy nassolni, hanem vendégeknek is tökéletes menü kiegészítő.
Barátoknak főleg, egy jó kis társasjáték partira vagy csak úgy sörkorcsolyának.
Maga az alap receptet Alédánál láttam, de mivel elfelejtettem tejet venni, vízzel készítettem, és mivel bevált legközelebb is azzal fogom. A töltelék mindenkinek az ízlésére van bízva. Bár van otthon oliva, férj nem szereti, így az is kimaradt róla. Viszont a rá való kencét, már felturbóztam :) Tészta: 50 dkg liszt – 150 g tejföl – 1 tojás – 4 kanál olaj – 1 kanál cukor – 1,5 teáskanál só – fél kocka élesztő vagy egy csomag száraz – 2 dl víz
Töltelék: paradicsomos kence (1 kis paradicsomkonzerv, só, cukor, majoránna, oregano, fokhagyma) – paprikás szalámi – 12 dkg vaj – sajt
Tetejére: 1 tojás – szezámmag A friss élesztőt felfuttatjuk (1 dl langyos víz, cukor, 2 kiskanál liszt, elmorzsolt élesztő, meleg hely). Amint szépen feljött hozzáadjuk a liszthez, majd sorban adagoljuk a tojást és vizet. A robotgép csigás végével jól bedagasztjuk (kb. 5 perc) és lefedve egy órára meleg helyre kelni tesszük. Ha van kenyérsütőgép, akkor a szárított élesztővel együtt mindent beleteszünk és a dagasztó, kelesztő programmal elvégeztetjük a munkát. Lisztet hozzáadva jól átgyúrjuk, Óvatosan bánjunk vele, mert elég puha és szakadós. Nyújtsuk ki egy nagy lappá. A puha vajat, keverjük el a paradicsomos kencénkkel és kenjük meg a tésztát. A felére fektessük el a szalámit, szórjuk meg reszelt sajttal és a tészta másik felével takarjuk be. Pizzaszeletelővel vágjunk kb. kétujjnyi szeleteket, majd azokat is szabjuk tetszés szerinti méretre. Csavarjunk rajtuk egyet, kettőt, majd hagyjuk vagy negyed órát pihenni. Kenjük meg tojással, szórjuk meg szezámmaggal és 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre.

18 megjegyzés:

Névtelen írta...

De jó, ez nagyon finom lehet.

4Gyerek írta...

van egy üres tányér itt mellettem, s bár kiwi volt rajta, üsse kavics. idecsúszhatna-lúszhatna pár ilyen spirálka.

Jutka írta...

Én is kérek párat, nagyon guszták!

judit60 írta...

Nagyon guszták lettek.

Zsiri írta...

Nagyon guszta, szívesen elmajszolnék belőle párat :)

Mary írta...

Jövök én is kérni! :)

Nelli írta...

Már megint addigra érkeztem mire üres lett a tányér!:-(Finom lehetett!

Kriszta írta...

Ez szuper!

Ami írta...

Jó kis nisi-nasi a húsvéti ünnepek alatt :)

Ottis írta...

Guszta nagyon!

Dia írta...

Nagyon tetszik!

Ditta tortái írta...

Na ezt én is nagyon szeretném!:-)

családi tűzhely írta...

Nyami-nyami:)

Gizi írta...

Szuper, szuper!!! Recept megvéve.:)

Adél írta...

Örülök ,hogy izlett:)

Juci írta...

Kedves Bianka!
KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KIVÁNOK SOK SZERETETTEL!

Elisabeth írta...

Bianka, ez isteni finomra keszult, a kis szalamis rudacska! Nagyon sikeres a recept, szeretnem en is kiprobalni!
Gratulalok a sok finom kellt teszta receptjeidhez, es a tobbieknek is, ugyszinten.
Szakacs szakmamra, szegyelem hogy keveset foglalkoztam a kellt tesztakkal, de viszont sikeres hazilag kifott tesztak, azok mennek!
A kifogasom mindig az volt, hogy nem tudtam kapni friss elesztot..ha, ha, ...not funny!:-((

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm