Ez a hétvége szülinapokról és epertortákról szólt. Vasárnap férjem családjánál ünnepeltünk, ahova ugyancsak eper tortaszerűt készítettem, mert ez nem szó szerint torta, de annak is szánhatjuk, szántam.
Piskóta: 6 tojás – 6 kanál liszt – 6 kanál cukor – 3 kanál víz
Krém: 3 tojás – 6 kanál liszt – 6 dl tej – 2 vaníliás cukor – 25 dkg margarin – vanília esszencia – pár szem eper
A bekeverése előtt készítsük elő és béleljük ki sütőpapírral a sütőnk legnagyobb tepsijét (amit gyárilag adnak hozzá). A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Ebbe mehet fokozatosan a tojások sárgája, a cukor, majd kb. 2 perc múlva a 3 kanál víz és a gép fokozatát visszavéve a liszt. Folyamatosan működtessük a robotgépet. Akkor jó a tésztánk, ha buborékok jelennek meg a felszínén. Öntsük bele a formába, majd egyengessük el. 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre. Szép sárgás színű piskótát fogunk kapni. Kb. 15-20 perc a sütési ideje, de 15 percig ne nyitogassuk a sütőt, mert lelapul. Tűpróbával ellenőrizzük. Nedvesítsünk be egy konyharuhát. A kész a piskóta, papírral fölfelé, fordítsuk rá, majd óvatosan húzzuk le róla. A nedves konyharuha segítségével szorosan tekerjük fel, majd hagyjuk hűlni.
Gőz fölött duplafalú forralóban (vagy nagyobb edénybe egy kisebb hőálló tállal) a tojások sárgáját, a tejet és a lisztet sűrű krémmé főzzük. Utána tegyük hűlni.
A vajat a sima és van. cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez és ízlés szerint meglocsoljuk vanília esszenciával. A negyedét tegyük félre, azzal majd a külsejét vonjuk be. A megmaradt nagyobb mennyiségű krémbe vágjunk bele pár szem epret és robotgéppel, nagy fokozaton keverjük át. Az epret mindenki ízlés szerint adagolja, de figyeljünk oda, hogy levet ereszt és minél több annál hígabb lesz a krém. Ha emlékezetem nem csal én olyan 5-6 szemet kevertem bele. Ilyenkor érdemes puha gyümölcsöt használni.
A piskótánkat töltsük meg, tekerjük fel, külsejét kenjük át, díszítsük, majd fogyasztásig és utána is tároljuk hűtőben.
Piskóta: 6 tojás – 6 kanál liszt – 6 kanál cukor – 3 kanál víz
Krém: 3 tojás – 6 kanál liszt – 6 dl tej – 2 vaníliás cukor – 25 dkg margarin – vanília esszencia – pár szem eper
A bekeverése előtt készítsük elő és béleljük ki sütőpapírral a sütőnk legnagyobb tepsijét (amit gyárilag adnak hozzá). A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Ebbe mehet fokozatosan a tojások sárgája, a cukor, majd kb. 2 perc múlva a 3 kanál víz és a gép fokozatát visszavéve a liszt. Folyamatosan működtessük a robotgépet. Akkor jó a tésztánk, ha buborékok jelennek meg a felszínén. Öntsük bele a formába, majd egyengessük el. 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre. Szép sárgás színű piskótát fogunk kapni. Kb. 15-20 perc a sütési ideje, de 15 percig ne nyitogassuk a sütőt, mert lelapul. Tűpróbával ellenőrizzük. Nedvesítsünk be egy konyharuhát. A kész a piskóta, papírral fölfelé, fordítsuk rá, majd óvatosan húzzuk le róla. A nedves konyharuha segítségével szorosan tekerjük fel, majd hagyjuk hűlni.
Gőz fölött duplafalú forralóban (vagy nagyobb edénybe egy kisebb hőálló tállal) a tojások sárgáját, a tejet és a lisztet sűrű krémmé főzzük. Utána tegyük hűlni.
A vajat a sima és van. cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez és ízlés szerint meglocsoljuk vanília esszenciával. A negyedét tegyük félre, azzal majd a külsejét vonjuk be. A megmaradt nagyobb mennyiségű krémbe vágjunk bele pár szem epret és robotgéppel, nagy fokozaton keverjük át. Az epret mindenki ízlés szerint adagolja, de figyeljünk oda, hogy levet ereszt és minél több annál hígabb lesz a krém. Ha emlékezetem nem csal én olyan 5-6 szemet kevertem bele. Ilyenkor érdemes puha gyümölcsöt használni.
A piskótánkat töltsük meg, tekerjük fel, külsejét kenjük át, díszítsük, majd fogyasztásig és utána is tároljuk hűtőben.
13 megjegyzés:
Nagyon finom lehetett, nem hiszem hogy sokáig állna a hűtőnkbe!:-))
Nagyon csábító. Epres finomságok minden mennyiségben jöhetnek.
Minden jöhet ami epres! Nagyon jól néz ki!:)
Most én is eperlázba égek! Ki is kell használni, mert évente csak egyszer van eperszezon! :)
Ügyes vagy, nagyon csábító a fotó! :P
Nagyon fincsi!
Nem semmi, biztos finom volt, én a tegnap ettem az idén először epret, de bizony úgy magára bevágtam olyan finom volt.
O rulada delicioasa! O seara frumoasa!
Itt is epres sütit osztanak?
Sorbaállok!!! Úgy nézem, nagyon megéri!
Hú én is jelentkezek Bianka!:-)Csúcs lehet!
Guszta, csak a margarint nem értem.
Sütibe soha- éljen a vaj!
Csodálatos, rögtön belekóstolok olyan csalogató szeletke.:)
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm
Ezt odatetted! :)
Folyik a nyálam!
Megjegyzés küldése