2011. máj. 11.

Korvapuusti

Amióta láttam strawberrynél, tudtam, hogy nekem is el kell készítenem. Szeretem a hasonló stílusú süteményeket, péksüteményeket, mert bármilyen alkalom is legyen, tökéletes társunk lehet. Sajnos nem lettek olyan szépek, mert nagyravágyó voltam – szó szerint – és a súlyúk miatt, sütés közben lelapultak. Azt akartam, hogy szép igazán nagy péksütik süljenek ki, amiket férjem másnap el tud vinni magával. Ha nem is szép, de finom lett és elvitte :)

Tészta: 50 dkg liszt – 1száraz vagy fél kocka friss élesztő – 3 tojás sárgája – 10 dkg cukor – 10 dkg vaj v. margarin – csipet só – 3 dl tej
Töltelék: 20 dkg vaj v. margarin – 30dkg cukor – 7 dkg kakaó – 1-2 kiskanál fahéj
Tetejére: 1 tojás

A friss élesztőt felfuttatjuk (1 dl langyos tej, cukor, 2 kiskanál liszt, elmorzsolt élesztő, meleg hely). Amint szépen feljött hozzáadjuk a liszthez, majd sorban mehet bele a többi hozzávaló. A robotgép csigás végével jól bedagasztjuk (kb. 5 perc) és lefedve egy órára meleg helyre kelni tesszük. Ha van kenyérsütőgép, akkor a szárított élesztővel együtt mindent beleteszünk és a dagasztó, kelesztő programmal elvégeztetjük a munkát. Ha szépen megnőtt, egy kis lisztezett felületen egyszer könnyedén átgyúrjuk.
A tésztánkat megfelezzük és minkét felével hasonlóan járunk el.
Nyújtsuk ki, kenjük meg az olvasztott vajunk felével, majd a kakaó, cukor, fahéj keverék felével és szorosan tekerjük fel. Vágjuk háromszög alakú darabokra, majd alakítunk ki a formánk középen mélyedést ujjunkkal vagy egy nem éles tárggyal. Tegyük egy sütőpapíros tepsire (hagyjunk több helyet, mert még nőnek), majd mehet megint vagy fél órát kelni. Sütés előtt kenjük meg a felvert tojással, majd 170-180 fokos előmelegített sütőben süssük készre. Ha nagyon égne, fedjük le fóliával. Ne izguljunk, ha folyik ki a cukros kakaó, mert az istenien karamellizálódik.

9 megjegyzés:

Mary írta...

Biztos finom lett!:)

Nely írta...

Foarte bune cu ciocolata si scortisoara!!! O zi placuta!

Dia írta...

Biztos finom lehet

Ami írta...

De érdekes! Nagyon guszta és most hallok róla először :)

4Gyerek írta...

Engem is rabul ejtett ez a finn finomság (milyen hülyén hangzik a 2 fin-nel kezdődő szó egymás után).
ha már indítottad a sorozatsütést, lehet csatlakoznom kellene?
(csak ne lenne annyi projekt)

Nelli írta...

Finomságos lehetett!:-)

Éva írta...

A neve elég érdekes, de a sütemény biztos nagyon finom!

Vali írta...

Jaj először mást olvastam.Na, de Bianka gondoltam. Aztán kitisztult a látásom és már mindjárt láttam valami finomságot készítettél-

Kati írta...

Én is most hallok róla először, de tetszik.