2011. máj. 18.

Tejszínes spárgakrémleves

Amióta az eszemet tudom, vagyis inkább a spárgát ismerem, rajongója vagyok a belőle készült krémlevesnek. Könnyű, üdítő és nem csak finom, de meglepően tápláló is. Főleg, ha pirítóssal vagy krutonokkal tálaljuk.
Egy csomag zöld spárga – cukor – só – egy kevés frissen reszelt vagy őrölt szerecsendió – petrezselyem – kenyér – sajt – 2 dl tejszín – 1-1,5 kanál liszt.

Bárki bármit mond, a zöld spárga a legfinomabb és bár azt mondják nem kell, én meg szoktam pucolni, ezzel is csökkentve a fásság érzetet. A spárgának az alját addig kell vágni, míg a kés úgy szeli, mintha vajat vágnánk.
Ízlés szerinti cukros, sós vízbe tegyük fel főni. A cukrot bármennyire szeretnénk, nem hagyhatjuk ki, mert ez emeli ki a valódi ízét. A víz mennyisége, egy kicsivel több legyen, mint ahogy ellepné. Nem kell sok idő. Ha a spárga megfőtt szűrjük le, de a levet ne öntsük ki, még felhasználjuk. A szebb spárga fejeket vágjuk le, mert azzal díszítjük és az lesz a levesbetétünk is. A fennmaradó zöldséget botmixerrel lepürésítjük, majd visszaöntjük a lébe és feltesszük forrni. Készítünk egy tejszínes habarást, amivel besűrítjük, ekkor adjuk hozzá a szerecsendiót. Frissen vágott petrezselyemmel, krutonnal (vagy pirítóssal)és sajttal tálaljuk.

9 megjegyzés:

Eszter írta...

Én is nagyon szeretem, irtó jól is néz ki!

Hobbychef írta...

Imádom a spárgát minden formájában. Guszta lett a levesed.

Mary írta...

Nagyon guszta! :)

Marika írta...

Hú! Olyan régen ettem már, hogy az idejét sem tudom! Imádom, köszi hogy eszembe juttattad! :) Nagyon jól néz ki a tied!

Nelli írta...

Látom most a spárga van porondon nálad!:-)
Finom lehet krémlevesnek is!

judit60 írta...

Még nem ettem spárgát, de ez olyan jól néz ki, hogy ki kell próbálnom.

Nely írta...

Tare bine mai arata! Pupici!

Elisabeth írta...

Gyönyörü a spárga levesed...fantasztikus prezentáció. Milyen érdekes hogy pontosan én is a spárgát tettem fel pont most a blogomra.
Ezt a finom receptet muszáj kipróbálnom:DDD

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm