2011. aug. 17.

Cukkinis, gombás lecsó (rizzsel)

Kaptam cukkinit, volt itthon gomba és álltam a hűtő előtt, mint egy szerencsétlenség és nem tudtam mit kezdeni velük. Látszik, hogy fáradt vagyok, de már csak egy nap és irány az imádott Balaton. Kínomban feldobtam a kérdést a facebookra, ahol finomabbnál finomabb ötleteket kaptam. Végül Alíz adta meg rá a választ, a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldással: Lecsó. Imádom, sajnos csak én, férjem nem eszi, mert szerinte trutymós zöldség. Viszont lett még egy támogatóm Palkó úgy néz ki neki is bejön :))) Szeretem első nap is frissen tunkolva, de én másnap, amikor megszívja magát, óóó akkor két pofára tudnám enni.

Kisebb adag: 3 nagy hagyma – 4 nagy paprika – 2-3 gerezd fokhagyma – 4 kisebb paradicsom – 1 kis cukkini – 4 nagyobb fej gomba – só – bors – majoránna – pirospaprika – ¾ bögre rizs Vágjuk fel a zöldségeket. Hagymát vékonyra, paprikát ketté és szeletekre, paradicsomot cikkekre stb. vagy éppen ahogy jól esik. A hagymát egy kis olajon megdinszteljük, majd sorban hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát, paradicsomot. Mindenek hagyunk időt átpárologni. Ízlés szerint fűszerezzük. A pirospaprika után egyből öntsük fel egy kis vízzel. Hagyjuk, hogy jól összeérjenek, majd jöhet a rizs. Adjunk hozzá még egy bögre vizet, majd, ha szükséges mindig pótoljuk. Mikor a rizs már ¾ rész megfőtt, mehet bele a cukkini és gomba. Nem egy bonyolult étel. Aki nem szereti a cukkinit, vagy a gombát, ne tegyen bele. A sima lecsót is így kell készíteni. A rizs sem szentírás, ha üresen vagy pl. tarhonyával szeretitek, akkor azt kell belefőzni.
A képek másnap reggel készültek, ahogy én szeretem állaggal az utolsó kép meg egyből főzés után a naplemente fényében :)

16 megjegyzés:

Ottis írta...

Guszta nagyon!

Alíz, Erdélyből írta...

Hát ez mesés lett! Pont így fogom elkészíteni közelebbről. :)

Petra írta...

El sem tudom képzelni, hogy Te, mint egy "szerecsétlenség" állj a konyhában. :)))
Nagyon finomat főztél megint. Kellemes nyaralást! :)))

Raindrop írta...

Uhh, de jó. :)
Viszem a receptet!

Évi - Ízek és utazások írta...

Istenien néz ki! Éhes lettem, pedig már a reggelin túl vagyok, az ebéd meg ezután készül. :) Békéscsabán lecsófesztivál lesz. Indulhatnál ezzel a lecsóval. :)

Ami írta...

Ezt a receptet megjegyzem, imádom a gombát is no meg a cukkinit is :)

Marika írta...

Nagyon jól néz ki! Nekem is lecsóra fájt a fogam, s még van itthon egy kis darab cukini, már tudom mi lesz a sorsa! :) Köszi!
Jó nyaralást!!!

Éva írta...

Nagyon guszta! Imádom a lecsót meg a gombát is! A cukkinit ilyen formában még nem kóstoltam de biztos finom azzal is! Rendeltem jó időt nektek a balatonra jó pihenést és kikapcsolódást!

Hobbychef írta...

Imádom a lecsó minden fajtáját, cukinival is. Ez már majdnem ratatouille. Jó nyaralást!

trollanyu írta...

Minden összetevőjét nagyon szeretem, isteni lehet:)

Kati írta...

Ismét eszembe jutott, hogy a nyáron még nem is készítettem lecsót. Na de ami késik nem múlik.

mellissina2 írta...

Nagyon szeretem,a nővérem tud még isteni lecsót készíteni!
Ezt a változatot elkészítem magam!!!

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

thia írta...

Nálunk is pontosan ugyanígy van. Párom nem eszi a lecsót, és az egyszerűség kedvéért csak fonnyadt paprikának nevezi. Én viszont mindenféle formában imádom! Úgyhogy biztosan nem fogom kihagyni ezt a cukkinis-gombás variációt sem! Köszi!
Jó utat és kellemes pihenést Nektek!

Ditta tortái írta...

Nagyon szeretjük mi is,nagyon guszta lett,és nagyon finom is a tiéd most főztünk télire 33 üveggel:-)Jó nyaralást!:-)

Szemi írta...

Guszta és finom!