2011. aug. 28.

Mandulás keksz (gluténmentes)

Az utóbbi időben nagy ívben elkerültem a konyhát, mert a 35 fok melegben és allergia csúcsidőben örültem, hogy éltem, de az enyhülésre tekintettel újra beizzítottam a sütőt. Vagyis reggel még hűvös volt :))), most újra pihegünk, főleg hogy Palkóval megjártuk a Ligetet egy nagy séta keretében.

200 g darált mandula – egy marék mandula forgács + a tetejére egy negyed marék – 7 dkg cukor – 125 g vaj v. margarin – 1 csapott kiskanál sütőpor – 2-3 csepp mandula aroma
A puha, nem olvasztott margarint habosra keverjük a cukorral, majd sorban hozzáadjuk a többi alapanyagot kivéve a tetejére való forgácsot. Egy sütőpapíros tepsire helyezzük a kekszeket. Formázzunk kisebb dió nagyságú golyókat, majd tenyerünk között lapítsuk el. Mindegyik tetejére tegyünk mandulá,t majd 200 fokos sütőben süssük készre. A recept tíz percet írt, de az sok, mert a szélei egy kicsit megégtek, de figyeljük és tapasztaljuk ki, lehet, hogy inkább 180 fok és 10-12 perc az ideális. Ezt a kekszet én is először készítettem. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, hogy megdermedjenek. Ajánlom, főleg gluténmentes étkezéshez, de a mandula miatt nehezebb, mint egy átlagos keksz.

10 megjegyzés:

trollanyu írta...

Mandulás kekszet én is szoktam sütni, nagyon finom:)Így még nem próbáltam ,teljesen liszt nélkül, de nagyon jól hangzik.

Kati írta...

Nagyon finomat sütöttél.

sara & Miki írta...

Aromati si gustosi. Pup!

Anazar írta...

Mandulás kívül-belül, jöhet!!

Petra írta...

Nagyon tetszik. A gyerekek a suliba is vihetnék uzsonnára. Jó ötletet adtál. :)))

Viki írta...

Már isten bihony várta, mikor fogsz kekszet sütni, hogy inspirálj egy kicsit, ugyanis oldalborda már nagyon hiányolja a kávéja mellé :) Nagyon jó kis keksz lett ez is.

Dia írta...

Tök jó!

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

M írta...

De jó!!! :)

Reka írta...

Egyszeruen imadom a mandulas sutiket!!!!