2011. aug. 12.

Túrógaluska

A sok szilvásgombóc után férjemnek is akartam kedveskedni egy kis túrós vacsorával. Bár végül nem túrógombócot kapott, hanem galuskát, de be kell vallanom, hogy nekem jobban ízlett, mint a gombóc. Sokkal könnyebb állagú és elkészítése is gyerekjáték. Bár a fényképen lekvárral van tálalva (nekem úgy túl tömény), én fahéjas cukorral, férj meg cukros tejföllel ette. Receptet Trinitytől lestem.

50 dkg túró – 2 tojás – 2 kanál tejföl – 2 kanál cukor – 10 dkg rétesliszt (vagy sima) + 3 kanál – csipet só – olaj – zsemlemorzsa Olaj és zsemlemorzsa kivételével az összes alapanyagot beletesszük a tálba és jól-jól összekeverjük. A tojásokat nem kell külön felverni. Tegyük félre pihenni egy órát a hűtőbe. A plusz kanalak mennyisége függ a túró nedvességétől. Miután pihentettem, nekem még bele kellett kevernem 3 kanál lisztet.
Forraljunk vizet egy nagy edénybe. Érdemes bele egy kis olajat önteni, hogy ne tapadjon le a galuska. Én mindig teszek, legyen szó tésztáról, gombócról, vagy bármilyen lisztes főzhető ételről.
Galuskaként ¾ evőkanálnyi adagokat mérjünk. Érdemes az elsővel próbafőzést végezni, mert ha szétesik a lobogó vízben, pótoljuk a tésztát pár kanál lissztel. A kanalat mindig mártsuk a főzővízbe, hogy ne tapadjon hozzá a tészta. Főzési idő kb. 5 perc, nem szabad túlfőzni, mert széteshet. A végén óvvatosan forgassuk pirított zsemlemorzsába.

13 megjegyzés:

Petra írta...

Ez a recept nekem is felkeltette az érdeklődésemet Thrinitynél. Nagyon guszta, hétvégén el is készítem. :)))

Dia írta...

Nagyon finom és guszta!

Okki írta...

Nagyon finom, mi is szoktuk készíteni :)

trollanyu írta...

Isteni lehet, a túrógombóc is nagy kedvenc, ezt meg egyszerűbb is elkészíteni.

sara & Miki írta...

Mi-ai facut pofta. Pup1

thia írta...

A túrót mindenféle variációban nagyon szeretem, úgyhogy hamarosan én is kipróbálom. Szerintem nekem is és a családnak is bőven elég lesz hozzá a fahéjas cukor, azzal fogom tálalni.

Ui: A krumplis pizza recepted nyomán nálam is készült egy hasonló finomság, ami felkerült a blogomba. Remélem, nem probléma az ilyen jellegű recept-átvétel. Ha valamit nem jól csináltam ez ügyben, akkor kérlek jelezd. Köszi!
Thia

elisabeth@foodandthriftfinds írta...

Hogy te milyen kedves feleseg vagy, a ferjed kedvencet keszited!
Nagyon guszta es finom, ugyszinten a szilvas gombocod is kituno remek volt.
En is keszitettem egy eve gombocot, azote meg nem. Probalok a tradicionalis magyaros receptekkel fenn tartani, mert a csaladom nagyon szeret mindenfele magyaros eteleket!

Ottis írta...

Biztos finom!

Mary írta...

Guszta és nagyon finom lehet! :)

4Gyerek írta...

királyság

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Mónika írta...

Ezt én is nagyon szeretném!

Szemi írta...

Ezt biztos szeretném! Recept mentve. :)