2011. szept. 6.

Dobostorta

Férjem születésnapjára sütöttem. Mivel ez a kedvenc süteménye, gondoltam, megpróbálkozom a lehetetlennel. Első nap cukormáz projektjénél én is azt hittem nincs tovább és ezt nem lehet kivitelezni. Igen ám, de ha én valamit a fejembe veszek…. Hiába értünk haza hajnali ötkor, felkeltem reggel kilenckor és próbáltam a délutáni ünneplésre megmenteni a torta becsületét. A receptet Macikonyhától vettem, a cukormáz tanulságait meg Maimonitól lestem, de még is más módszer lett belőle :)

Krém: 4 egész tojás – 20 dkg cukor – 2 tasak van. cukor – 10 dkg keserű csoki – 2 púpos evőkanál kakaó (holland) – 20 dkg vaj – kevéske rum (kifelejtettem :))
Piskóta: 7 tojás – 7 púpos kanál liszt – 7 kanál cukor – csipet só
Máz: 20 dkg cukor – 1 kiskanál ecet – 1 kiskanál vaj + kenéshez
+ dió vagy mandula Kezdjük a krémmel, hogy legyen ideje hűlni. Használjunk gőzölős edény szettet, vagy fém tálat és külön edényt vízforraláshoz. A tojásokat habosra keverjük a cukrokkal, majd elkezdjük gőzölni. Folyamatosan keverjük. Amikor már kezd besűrűsödni, törjük és olvasszuk meg benne a csokoládét. Ha megolvadt, keverjük hozzá a kakaót és vegyük le a tűzről. Hagyjuk kihűlni, de néha keverjük át. Kihűlés után, keverjük bele a szobahőmérsékletű vajat. Érdemes robotgépet használni, hogy minél habosabb legyen. Hűtőben pihentessük egy fél órát, majd keverjük át újra. Felhasználásig hagyjuk hidegen.
Bármennyire igyekeztem nekem nem lett hét lapom. Csak négy, így még bekevertem egy fél adaggal és abból sem lett meg a végleges szám, mert bevallom lusta voltam továbbsütni. A tojásokat nagy fordulatszámon keverjük habosra a cukorral és csipet sóval, majd lassú fokozaton adagoljuk bele a lisztet. Mivel az én tojásaim nagyok voltak még kellett bele tennem egy kanál lisztet. Egy darab sütőpapírra rajzoljuk körbe a tortaformát, majd fordítsuk meg és vékonyan kenjük fel a piskótát, úgy hogy a körön belül maradjunk. Csak azért kell megfordítani, hogy a toll vagy ceruza nem fogja meg a piskótát. Kivágni nem érdemes a papírt, csak plusz munka van vele. Azért ne legyen túl vékony a piskóta, hogy ne száradjon és égjen meg. 170 fokos előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. A kész tésztáról azonnal húzzuk le a papírt. A legszebb lapot tegyük félre a torta tetejének.
Ha mindennel kész vagyunk, állítsuk össze a tortát. A legfelső lapot is kenjük meg, majd a torta szélét vonjuk be a csokoládé krémmel. Díszítsük dióval vagy mandulával. A konyhapultot fóliázzuk be, majd kenjük át vajjal vagy margarinnal. A cukrot a kiskanál ecettel olvasszuk meg és amikor szép aranybarna, gyorsan keverjük el benne a kiskanál vajat.
Én megpróbáltam először egészben hagyni a piskótát, leönteni, és utána bevajazott késsel felszeletelni, de nem sikerült. Második alkalommal először felszeleteltem a piskótát és minden lapot külön öntöttem nyakon. Ilyenkor nagyon gyorsan kell dolgozni, hogy a cukor ne égjen meg a forró edényben. Próbáljuk meg, hogy minél kevesebb folyjon le róla. Hagyjuk egy kicsit dermedni és mielőtt megkötne és még meleg törjük le a széléről a felesleget. Helyezzük a tortára.
Remélem érthetően írtam le, mert még jó magam is meg vagyok zavaródva, főleg a teteje miatt :)))

21 megjegyzés:

Adél írta...

Nagyon szépen sikerült,ügyes vagy,hisz nagyon nehéz dolgozni a cukormázzal.
Boldog szülinapot a férjednek.

Petra írta...

Gyönyörű lett! Ez a dob az én mumusom. :)))

Kreatív konyha írta...

A torta szép lett, és abszolút érthetően és követhetően írtad le az elkészítését. Ügyes vagy!

gondaanyu írta...

Csillagos Ötös !

egycsipet írta...

Szép lett, és a teteje is jól sikerült nagyon! Nekem mumus a karamell, mert egyszer megégettem magam vele (szó szerint :D).
Boldog születésnapot a párodnak! :)

Éva írta...

Nagyon szép lett a tortád, vagyis a férjed tortája! Ügyes vagy! De sokszor elhatároztam hogy megpróbálom, de nem merek belekezdeni! Boldog születésnapot kívánok a férjednek utólag is!

trollanyu írta...

Nagyon szép lett a torta, ügyes vagy:) Boldog szülinapot a férjednek!

Elisabeth írta...

Gratulálok a szép sikeres Dobos torta készitésére...amit én már évek óta nem sütöttem!
Boldog születésnapot, a férjednek!

Viki írta...

Bolog szüli napot a férjednek.
Ha vigasztal: én még életemben nem sütöttem dobost. Ez nálam az örök mumus :))

Dia írta...

Gratulálok! Bátor vagy és jó lett!

Nely írta...

La multi ani, sotului tau! Tortul este foarte bun si arata minunat, felicitari! O seara frumoasa!

Lizann írta...

Azta! De bátor vagy! Na ilyenkor konstatálom (meg amúgy is), hogy van hova fejlődnöm! :-)) Gratulálok és boldog szülinapot az ünnepeltnek!

Jade írta...

Nagyon szep lett! Egyszer megprobalkoztam mar en is vele, de meg gyakorolnom kell, hogy ilyen szepre sikeruljon!
Boldog szulinapot az unnepeltnek!

Vicuska írta...

Sok vidám születésnapot!!! Nem egyszerű tortába vágtad a fejszédet, de sikeresen megbirkóztál vele, én sem sütöttem még, csak cukrászdában találkoztam eddig vele! :)

Barbi konyhája írta...

Nekem bizony nagyon tetszik, főleg, hogy a torták közül nálam a dobos az egyik nagy kedvenc! Sokat nézegetem én is, de még nincs elég bátorságom elkészíteni! Egyszer biztosan meglesz. A te tortád gyönyörű lett ilyen szépet én biztosan nem fogok készíteni elsőre! A férjednek pedig boldog szülinapot, tán csak nem egy éves? ;D

Kati írta...

Boldog Szülinapot a férjednek, szerintem négy lappal is csodás ez a torta, te pedig nagyon ügyes és kitartó voltál, hogy elkészítetted.

4Gyerek írta...

én még az infó és mások általi tapasztalat gyűjtés kategóriában vagyok, mint fentebb sokan mások.
és Macikonyhát szemeltem én is ki elsőre.

Férjednek sok boldogat, neked meg gratula a sikeres teljesítményhez (azt meg ki mondja minden dobos 7 lapból kell álljon?)

Foodafok írta...

Nagyon szép lett! Gratula!

Reka írta...

Boldog Szulinapot!!!! Nalunk is arat a Dobostorta.

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm.
Bár valóban rizikós, de egy próbát mindenképp megér. Én most úgy belejöttem, hogy grillázst akarok készíteni :)

mellissina2 írta...

Kedves Bianka!
Gyönyörű ez a torta!nagyon finom lehet!!!Boldogságot az ünnepeltnek!!!