Inkább nevezném, ezentúl szalakálisnak, úgy is sokk volt a sütése. Az eredeti receptben házi krémes volt a neve, de szerintem ez egy sima finom sütemény. És miért volt sokk? Mert most használtam életemben először szalakálit és nem tudtam, hogy sütés közben ennyire borzalmas szaga lesz. Bekeverés közben már éreztem valamit, de álmaimban sem gondoltam, hogy csípős, kibírhatatlan, fullasztó ammónia foglya beteríteni a lakást. De annyira hogy a szememet is csípte. Szó szerint védőfelszerelésbe bújtam, vagyis kendőt kötöttem az arcom elé :))) A tésztán, sütés után, már nem érezni. Annyiban megéri a szenvedést, hogy nagyon finom, könnyű, porózus állagot kapunk.
Tészta: 50dkg liszt – 5dkg cukor – 1 csomag szalakáli – 2 dl tej – 5 dkg vaj vagy margarin – csipet só
Krém: 2 csomag vaníliás cukor – 2 kanál vanília aroma – 4 tojás – 1 l tej – 8-10 evőkanál cukor – tortabevonó A süteményt egy nappal előbb kell elkészíteni, mint, hogy feltálaljuk a vendégeknek vagy családnak. Kezdjük a krémmel. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukrokkal, és vanília esszenciával, majd lassan csomómentesre keverjük a tejjel. Feltesszük a tűzre és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ha megfelelő az állaga, levéve a tűzről, lassan hozzákeverjük a tojások felvert habját.
A tésztához összegyúrjuk az alapanyagokat. Osszuk háromfelé, nyújtsuk vékonyra, majd 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre, nagyon világos barnára. Utána hagyjuk hűlni. Három szép piskóta lapot kell, hogy kapjunk. Érdemes az összeállítandó formánk nagyságára formázni, nyújtani. Állítsuk össze a süteményünket, egy sor piskóta egy sor krém…, majd legvégén öntsük nyakon tortabevonóval. Hűtőben tároljuk. A képek a hétvégi nálunk tartott tatárbifsztek partin készültek :)))
Krém: 2 csomag vaníliás cukor – 2 kanál vanília aroma – 4 tojás – 1 l tej – 8-10 evőkanál cukor – tortabevonó A süteményt egy nappal előbb kell elkészíteni, mint, hogy feltálaljuk a vendégeknek vagy családnak. Kezdjük a krémmel. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukrokkal, és vanília esszenciával, majd lassan csomómentesre keverjük a tejjel. Feltesszük a tűzre és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ha megfelelő az állaga, levéve a tűzről, lassan hozzákeverjük a tojások felvert habját.
A tésztához összegyúrjuk az alapanyagokat. Osszuk háromfelé, nyújtsuk vékonyra, majd 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre, nagyon világos barnára. Utána hagyjuk hűlni. Három szép piskóta lapot kell, hogy kapjunk. Érdemes az összeállítandó formánk nagyságára formázni, nyújtani. Állítsuk össze a süteményünket, egy sor piskóta egy sor krém…, majd legvégén öntsük nyakon tortabevonóval. Hűtőben tároljuk. A képek a hétvégi nálunk tartott tatárbifsztek partin készültek :)))
19 megjegyzés:
Borzalmas szaga van a meleg hatására a szalalkálinak, de a kész sütemény vele szerencsére nagyon finom tud lenni!!! :)
:)) na,akkor megismerkedtél a szalakálival:)Mi gyakran használjuk,régen is ez volt a finom házisütemények alapja!
Jól néz ki ez a süti! Tegnap a "Bianka féle tepsis brassói" volt!!!! Nagyon ízlett, hamarosan írok róla :))
Igen a szaga az elég ütős, amikor sül, de a végeremény kárpótol. Nagyon guszta lett:)
Nagyon jól néz ki. Igaza van trollanyunak a végeredmény feledteti azt a kellemetlen szagot.:)))
Nagyon guszta lett! Nagyon szeretem jó könnyű a tésztája a kellemetlen szag elpárolog !
Isteni finom lehet, a szalakális sütik mindig verhetetlenek, ez is annak tűnik :D
Nagyon guszta.
Nagyon szép lett a krémesed, már kíváncsian vártam a receptet. Sajnos a szalakálés tészta sütése irtózatos szaggal jár. Én már ezerszer megfogadtam, hogy nem hajolok közel a sütőajtó nyitásakor, de valahogy mindig elfelejtem, és jól pofán csap az erős szag.:)
Trebuie sa fie tare bun. Pup!
Csodás ez a torta!!!
Tulajdonképpen a szalakális sütemények a legjobbak,amikor átgyöngül a tészta a finom krémmel,csodás!!!
Tojás nem kell a tésztába? Éva
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm! Éva nem kell :)
Nagyon jól néz ki. Én is szoktam szalakálit használni, de egy kis langyon tejbe öntöm, és akkor tűrhetőbb a szaga is :) Így túrosan még nem készítettem, köszi az ötletet.
Gyakran van alkalmam egy egy szelettel enni belőle,úgyanis a szomszédasszonyom gyakran készíti,lévén a kedvenc süteményük a gyerekeinek.Valóban,nagyon finom.
Ha egy kis forró tejjel leforrázod, kb 2 evk.-lal meglátod már elfogadhatóbb az illata.
Egyébként én gyakran használom, még a citromos lapokat is azzal sütöm.:)
Nagyon szépen köszönöm
Te jó ég, Bianka! Csorog a nyálam ezután a pehely könnyü krémes sütemény után. Okvetlen el viszem a receptet, és angolra át forditom!
Köszi...nálad mindig találok finom, és ötletes recepteket, csak a magyar mód nekem kissé körülményes, de próbálkozok!
xoxo
Szia Bianka,
megsütöttem, még nem tudom milyen lett, mert még puhul a lap...
nem maradt ki véletlenül a pudingpor a krém hozzávalóiból? Nekem egyáltalán nem sűrűsödött be, tettem hozzá egy pudingport, úgy már jó lett.
amúgy nagyon szeretem az oldalad.
köszi a válaszod!
Megjegyzés küldése