2011. szept. 18.

Szalakális (házi krémes)

Inkább nevezném, ezentúl szalakálisnak, úgy is sokk volt a sütése. Az eredeti receptben házi krémes volt a neve, de szerintem ez egy sima finom sütemény. És miért volt sokk? Mert most használtam életemben először szalakálit és nem tudtam, hogy sütés közben ennyire borzalmas szaga lesz. Bekeverés közben már éreztem valamit, de álmaimban sem gondoltam, hogy csípős, kibírhatatlan, fullasztó ammónia foglya beteríteni a lakást. De annyira hogy a szememet is csípte. Szó szerint védőfelszerelésbe bújtam, vagyis kendőt kötöttem az arcom elé :))) A tésztán, sütés után, már nem érezni. Annyiban megéri a szenvedést, hogy nagyon finom, könnyű, porózus állagot kapunk.

Tészta: 50dkg liszt – 5dkg cukor – 1 csomag szalakáli – 2 dl tej – 5 dkg vaj vagy margarin – csipet só
Krém: 2 csomag vaníliás cukor – 2 kanál vanília aroma – 4 tojás – 1 l tej – 8-10 evőkanál cukor – tortabevonó A süteményt egy nappal előbb kell elkészíteni, mint, hogy feltálaljuk a vendégeknek vagy családnak. Kezdjük a krémmel. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukrokkal, és vanília esszenciával, majd lassan csomómentesre keverjük a tejjel. Feltesszük a tűzre és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ha megfelelő az állaga, levéve a tűzről, lassan hozzákeverjük a tojások felvert habját.
A tésztához összegyúrjuk az alapanyagokat. Osszuk háromfelé, nyújtsuk vékonyra, majd 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre, nagyon világos barnára. Utána hagyjuk hűlni. Három szép piskóta lapot kell, hogy kapjunk. Érdemes az összeállítandó formánk nagyságára formázni, nyújtani. Állítsuk össze a süteményünket, egy sor piskóta egy sor krém…, majd legvégén öntsük nyakon tortabevonóval. Hűtőben tároljuk. A képek a hétvégi nálunk tartott tatárbifsztek partin készültek :)))

19 megjegyzés:

Vicuska írta...

Borzalmas szaga van a meleg hatására a szalalkálinak, de a kész sütemény vele szerencsére nagyon finom tud lenni!!! :)

Edó írta...

:)) na,akkor megismerkedtél a szalakálival:)Mi gyakran használjuk,régen is ez volt a finom házisütemények alapja!

Kreatív konyha írta...

Jól néz ki ez a süti! Tegnap a "Bianka féle tepsis brassói" volt!!!! Nagyon ízlett, hamarosan írok róla :))

trollanyu írta...

Igen a szaga az elég ütős, amikor sül, de a végeremény kárpótol. Nagyon guszta lett:)

Petra írta...

Nagyon jól néz ki. Igaza van trollanyunak a végeredmény feledteti azt a kellemetlen szagot.:)))

Éva írta...

Nagyon guszta lett! Nagyon szeretem jó könnyű a tésztája a kellemetlen szag elpárolog !

Echan írta...

Isteni finom lehet, a szalakális sütik mindig verhetetlenek, ez is annak tűnik :D

Kati írta...

Nagyon guszta.

Gizi írta...

Nagyon szép lett a krémesed, már kíváncsian vártam a receptet. Sajnos a szalakálés tészta sütése irtózatos szaggal jár. Én már ezerszer megfogadtam, hogy nem hajolok közel a sütőajtó nyitásakor, de valahogy mindig elfelejtem, és jól pofán csap az erős szag.:)

sara & Miki írta...

Trebuie sa fie tare bun. Pup!

mellissina2 írta...

Csodás ez a torta!!!
Tulajdonképpen a szalakális sütemények a legjobbak,amikor átgyöngül a tészta a finom krémmel,csodás!!!

Névtelen írta...

Tojás nem kell a tésztába? Éva

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm! Éva nem kell :)

Tündi Daika írta...

Nagyon jól néz ki. Én is szoktam szalakálit használni, de egy kis langyon tejbe öntöm, és akkor tűrhetőbb a szaga is :) Így túrosan még nem készítettem, köszi az ötletet.

Adél írta...

Gyakran van alkalmam egy egy szelettel enni belőle,úgyanis a szomszédasszonyom gyakran készíti,lévén a kedvenc süteményük a gyerekeinek.Valóban,nagyon finom.

Juci írta...

Ha egy kis forró tejjel leforrázod, kb 2 evk.-lal meglátod már elfogadhatóbb az illata.
Egyébként én gyakran használom, még a citromos lapokat is azzal sütöm.:)

Bianka írta...

Nagyon szépen köszönöm

Elisabeth írta...

Te jó ég, Bianka! Csorog a nyálam ezután a pehely könnyü krémes sütemény után. Okvetlen el viszem a receptet, és angolra át forditom!
Köszi...nálad mindig találok finom, és ötletes recepteket, csak a magyar mód nekem kissé körülményes, de próbálkozok!
xoxo

Ágica írta...

Szia Bianka,

megsütöttem, még nem tudom milyen lett, mert még puhul a lap...
nem maradt ki véletlenül a pudingpor a krém hozzávalóiból? Nekem egyáltalán nem sűrűsödött be, tettem hozzá egy pudingport, úgy már jó lett.
amúgy nagyon szeretem az oldalad.
köszi a válaszod!