Igazi ünnepi hangulatot áraszt nem csak a lakásban, de a lelkünkben is. Ha már elég csöpögősnek tűnik az írásom, mindenkinek ajánlom elkészíteni….
300 g mandula – cukor – fahéj
Az egészben a legrosszabb, hogy a mandulát meg kell szabadítani a barna vékony héjától. Nem bonyolult, nem is nehéz csak irtó monoton. Forraljuk fel a vizet és adjuk hozzá a mandulát, majd hagyjuk 5 percig rotyogni. Öntsük ki egy szűrőbe és ujjaink közt pattintsuk ki a héjukból. Szó szerint, volt, amelyik az ágy, vagy éppen a szekrénysor mögé repült. Igen érdemes tv mellett ügyködni. Ha készen vagyunk egy nagyobb tapadásmentes serpenyőt vagy wokot használjunk. Pirítsuk elő a mandulát, majd locsoljuk meg egy kis vízzel és szórjuk át a fahéjas cukorral. Folyamatosan keverjük és rázzuk. Utána újabb locsolás és megint egy adag fahéjas cukor. Akkor jó, amikor a cukor már kezd karamellizálódni, de még nem olvadt meg és megtartotta kristályos jelegét. Ilyenkor még nem tapadnak össze a magvak. Már ne locsoljuk, de szórjuk át a maradék fahéjas cukorral és egyből öntsük ki egy sütőpapírra. Hagyjuk kihűlni, akkor lesz igazán finom ropogós. A cukor és fahéj mennyiségét azért nem írtam le, mivel én egy 2,5 dl poharat töltöttem tele cukorral és ahhoz adtam két kiskanál fahéjat. De ízlés kérdése az adagolás. Van, aki nem szereti annyira intenzíven az ízét. Recept ötletet Szepytől.
300 g mandula – cukor – fahéj
15 megjegyzés:
Én is,én,is én is!! Imádom! Ezt meg kell,hogy csináljam. Köszi! :D
Itt ültem és vártam!:-)Mennyei!No és az illatok!:-)
Nyami... ez csúcs! Köszönöm.
mmmmmm...ez Isteni !!!
Atya-gyatya! milyen illat lehet....hű de megkívántam!!:)
Türelmes vagy! Nagyon finom ropogtatni való a hideg téli estékre! :)
Egyre jár az agyunk úgy látom! Nekem most szárad a dió én azt szeretnék karamelizálni. Nagyon guszta amit csináltál, elképzelem milyen finom illata lehetett. Nekem már annyira karácsonyi a hangulatom hogy már a szobadíszeket vettem elő párat ki is pakoltam. A férjuram megjegyezte: a karácsonyfát ne állítsuk fel? Férfiak!!
Hypermarketek bejáratánál szokták árulni, ott pirítják frissen... Imádom az illatát, olyankor jól beleszagolok a levegőbe. Máris elmentettem a receptjét!
Fantasztikus lehet! :)
Sajnos még sosem ettem mandulát, de hátha egyszer:)
Nem tudom nálam még nem jelent meg a lkarácsonyi hangulat. Még várom a havat hozzá:)
jut eszembe tavaly ünnepek között ezzel taroltam. jó lesz ismételni.
kössz az emlékeztetőt.
Ez szuper!!!!
Csatlakozom, szuper. :)
na, duplán hasznos: sógornőm épp most kérdezett rám, hogy írjam le hogyan készült a tavaly. megkapta innen a linked.
Nagyon jó,az illata tényleg csúcs lehet!
Megjegyzés küldése