Tél közeledtével, már nem csak a levest preferálom, de a finom meleg tartalmas krémleveseket is. Jót tesznek a gyomornak, szívnek, léleknek ebben a zord időben. Tartalmasabbá vagyis férfibarátabbá egy jó adag pirított szalonnával tehetjük.
20 dkg lencse – 1 hagyma – 1 nagy szelet paprika – 1 gerezd fokhagyma – 3 kisebb babérlevél – só v. ételízesítő – bors – csapott evőkanál citromlé – csapott kanál liszt – 1-1,5 dl tejszín A lencsét folyó víz alatt jól átmossuk, nem árt, ha legalább tíz, húsz percre be is áztatjuk. Feltesszük főzni legalább öt ujjnyi vízzel. Hozzáadjuk egészben a hagymát, a szelet paprikát, babérlevelet és ízlés szerinti sót vagy ételízesítőt. Főzzük készre a lencsét, majd szedjük ki belőle az adalékokat és botmixerrel pürésítsük. Ekkor mehet bele a fokhagyma, hogy az is pépessé váljon és íze átjárja a levesünket. Nem baj, ha maradnak benne kisebb darabok. Tegyük vissza a tűzre. Locsoljuk meg a citrommal, borsozzuk és a liszt-tejszín keverékéből készült habarással sűrítsük. Víz segítésével még igazíthatunk a sűrűségén, hiszen van, aki krémesebben van, aki levesesebben szereti. Kisebb lángon rottyancsunk egyet rajta, majd frissen pirított császár vagy bacon szalonnával tálaljuk.
20 dkg lencse – 1 hagyma – 1 nagy szelet paprika – 1 gerezd fokhagyma – 3 kisebb babérlevél – só v. ételízesítő – bors – csapott evőkanál citromlé – csapott kanál liszt – 1-1,5 dl tejszín A lencsét folyó víz alatt jól átmossuk, nem árt, ha legalább tíz, húsz percre be is áztatjuk. Feltesszük főzni legalább öt ujjnyi vízzel. Hozzáadjuk egészben a hagymát, a szelet paprikát, babérlevelet és ízlés szerinti sót vagy ételízesítőt. Főzzük készre a lencsét, majd szedjük ki belőle az adalékokat és botmixerrel pürésítsük. Ekkor mehet bele a fokhagyma, hogy az is pépessé váljon és íze átjárja a levesünket. Nem baj, ha maradnak benne kisebb darabok. Tegyük vissza a tűzre. Locsoljuk meg a citrommal, borsozzuk és a liszt-tejszín keverékéből készült habarással sűrítsük. Víz segítésével még igazíthatunk a sűrűségén, hiszen van, aki krémesebben van, aki levesesebben szereti. Kisebb lángon rottyancsunk egyet rajta, majd frissen pirított császár vagy bacon szalonnával tálaljuk.
14 megjegyzés:
Nagyon gusztusos jól jönne egy tányérral! :)
Nem szeretem a lencsét, de ehhez nagy kedvet kaptam, köszi:)
Hideg téli napon el fogom készíteni!:-)Finom biztosan!
Imi place si daca e si cu afumatura, e super. Pup!
Nagyon guszta! Gyönyörű a babos kis tálad.
Nagyon guszta a levesed! Nem tudom hogy miért de a lencsét eddig még csak főzeléknek készítettem, pedig finom lehet így levesnek is !
Nagyon guszta, jó kis szalonnával:) Én is pont tegnap főztem lencsét:)
Tudsz púpozott evőkanál citromlevet is adagolni? ;)
Finom lehet! A tálka pedig nagyon csinos. :)
Nagyon finom lehet, én is ki fogom próbálni.
Szivesen elfogadnák egy nagy tánnyérral ezt a finom levest!
Kedves Bianka! Útmutatásod alapján én el is készítettem a levest. Sajnos kép nem készült róla, mert a xsaládom azonmód felfalta. Igaz egy evésre valót készítettem, mert a lencsét nem szeretem melegíteni. Ízlett a családnak!!!
Nagyon ötletes! Én is csak főzelékként készítettem eddig...
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm. Andicsek nagyon örülök :)
Megjegyzés küldése