2011. nov. 9.

Szalonnás lencsekrémleves

Tél közeledtével, már nem csak a levest preferálom, de a finom meleg tartalmas krémleveseket is. Jót tesznek a gyomornak, szívnek, léleknek ebben a zord időben. Tartalmasabbá vagyis férfibarátabbá egy jó adag pirított szalonnával tehetjük.

20 dkg lencse – 1 hagyma – 1 nagy szelet paprika – 1 gerezd fokhagyma – 3 kisebb babérlevél – só v. ételízesítő – bors – csapott evőkanál citromlé – csapott kanál liszt – 1-1,5 dl tejszín A lencsét folyó víz alatt jól átmossuk, nem árt, ha legalább tíz, húsz percre be is áztatjuk. Feltesszük főzni legalább öt ujjnyi vízzel. Hozzáadjuk egészben a hagymát, a szelet paprikát, babérlevelet és ízlés szerinti sót vagy ételízesítőt. Főzzük készre a lencsét, majd szedjük ki belőle az adalékokat és botmixerrel pürésítsük. Ekkor mehet bele a fokhagyma, hogy az is pépessé váljon és íze átjárja a levesünket. Nem baj, ha maradnak benne kisebb darabok. Tegyük vissza a tűzre. Locsoljuk meg a citrommal, borsozzuk és a liszt-tejszín keverékéből készült habarással sűrítsük. Víz segítésével még igazíthatunk a sűrűségén, hiszen van, aki krémesebben van, aki levesesebben szereti. Kisebb lángon rottyancsunk egyet rajta, majd frissen pirított császár vagy bacon szalonnával tálaljuk.

14 megjegyzés:

Mary írta...

Nagyon gusztusos jól jönne egy tányérral! :)

ManóMérce írta...

Nem szeretem a lencsét, de ehhez nagy kedvet kaptam, köszi:)

Nelli írta...

Hideg téli napon el fogom készíteni!:-)Finom biztosan!

sara & Miki írta...

Imi place si daca e si cu afumatura, e super. Pup!

Adél írta...

Nagyon guszta! Gyönyörű a babos kis tálad.

Éva írta...

Nagyon guszta a levesed! Nem tudom hogy miért de a lencsét eddig még csak főzeléknek készítettem, pedig finom lehet így levesnek is !

trollanyu írta...

Nagyon guszta, jó kis szalonnával:) Én is pont tegnap főztem lencsét:)

Névtelen írta...

Tudsz púpozott evőkanál citromlevet is adagolni? ;)

Szemi írta...

Finom lehet! A tálka pedig nagyon csinos. :)

María írta...

Nagyon finom lehet, én is ki fogom próbálni.

Elisabeth írta...

Szivesen elfogadnák egy nagy tánnyérral ezt a finom levest!

Andicsek írta...

Kedves Bianka! Útmutatásod alapján én el is készítettem a levest. Sajnos kép nem készült róla, mert a xsaládom azonmód felfalta. Igaz egy evésre valót készítettem, mert a lencsét nem szeretem melegíteni. Ízlett a családnak!!!

Juci írta...

Nagyon ötletes! Én is csak főzelékként készítettem eddig...

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm. Andicsek nagyon örülök :)