2012. jan. 8.

Diós-mézes…

E kép láttán sokan inkább más igazán szépen feltálalt fürdőszabi termékre asszociálnának, de csalódást kell okoznom, NEM :)
Ez a tipikus eset, hogy én mindent megtettem, de ez lett belőle. Nem egy szépségdíjas mű, de annál finomabb desszert. Az elkészítésnél viszont számoljunk rá, fogyasztás előtti pihentető estét. 22dkg keksz – 30 dkg darált diós – 12dkg étcsoki –20 dkg méz – 2 kanál erős kávé – 1 kanál vaj – 1 mokkáskanál fahéj (ha nincs kevesebb mézeskalács fűszerkeverék) – ízlés szerint rum A csokoládét gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk és hozzáolvasztjuk a vajat és a mézet is. Ezt hozzáadjuk a száraz alapanyagokhoz és jól összedolgozzuk. Minimum egy fél órára hűtőbe tesszük pihenni. Ha a keksz nem szívta volna meg magát vagy a masszánk nehezen formázható adjunk hozzá még egy kis kekszet vagy diót, ha fordított a helyzet akkor egy kis kávét vagy tejet. Készítsünk tetszés szerinti formákat. Nálam az ujjnyi vastagságú rudak lettek a nyerők, majd kenjük meg a kakaós krémmel. Hogy ez idáig nem jutott eszembe, de nagy segítség volt, ecsettel kenni :)
Kakaós krém: 3-4 kanál holland kakaó – 3-4 kanál cukor – kevés tej – olaj vagy vaj és az egész összeforralva.
A mézet lehet fokozatosan is adagolni, ha valaki soknak érezné.

5 megjegyzés:

Évi - Ízek és utazások írta...

Nagyon jól néz ki. Megy a listámra. :)

Gesztenye receptjei írta...

Én a mézet nagyon soknak tartom, nem volt nagyon édes?
Ha gombócokat csináltál volna belőle, vagy egy tálba teszed és felkockázod, majd az egészet csokiba mártod, akkor szép volna.

Éva írta...

Nagyon finom édesség lehet! Sok finomság van benne !

Kósa Márta írta...

Most nézek szét nálad először alaposan - gratula!

Seffer Lilla írta...

Elkészült, küldöm a linket...:) Szuper ötlet, nagyon finom lett!