Egy hete megkeresett T. Bálint könyvkiadó, hogy lenne-e kedvem pár szóban bemutatni Michel Roux, 3 Michelin csillagos szakács, Tésztavarázs című szakácskönyvét. Már többször halottam, hogy micsoda remek és tanulságok olvasmány, így nem mondhattam nemet. Két nap elteltével már kezembe tarthattam. Valóban találó a címe, ha kinyitod elvarázsol és mint egy drog arra késztet, hogy minden egyes receptet elkészíts. Nem szokásom túlzásokba esni és ódákat zengni, de ez… Leírása olvasmányos és még is egyszerű. Rájövünk, hogy nem is olyan bonyolult tésztát gyúrni, keleszteni és megsütni. Az alapokat megtanulva, a töltelékeket fantáziánk szerint variálhatjuk. Nem csak a leírás, de remek képek is segítik, hogy minél tökéletesebb ételt tegyünk az asztalra. Brióst még nem sütöttem, így izgatottan álltam neki a feladatnak, főleg hogy sós változatra esett a választásom.
Tészta: 70 ml tej – 15 g friss élesztő – 500 g liszt – 1 mokkáskanál só – 6 tojás – 350 g puha vaj, de nem folyós – 30 g cukor – 1 tojássárgája + 1 evőkanál tej a kenéshez
1 csomag baconszalonna Felfuttatjuk az élesztőt (langyos tej – élesztő – 1 kiskanál cukor – 1 kiskanál liszt – meleg hely). A bekeverést a liszttel, sóval és tojásokkal kezdjük (robotgép csigás végével), majd adjuk hozzá a kész élesztőt. Amikor összeállt a massza, fokozatosan hozzákeverjük a maradék cukrot és vajat. Egy rugalmasabb tésztát kell, hogy kapjunk. Ha úgy érezzük, hogy szükséges, adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Amikora tészta elválik az edény falától, letakarva 2 órán át melegebb helyen duplájára kelesztjük. Miután szépen megnőtt tépjünk a tésztánkból 40 g-os darabokat (könyv 20 g írt, de nekem az kevés volt) és formázzunk arasznyi hurkákat. Tekerjük össze a baconnal, majd tegyük sütőpapíros tepsire. Hagyjunk egymás között nagyobb távolságot. Szobahőmérsékleten pihentessük még 20 percet, majd kenjük le a tejjelt elkevert tojással és 180 fokos előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt süssük készre.
Mivel nem akartam az egész tésztát baconnal tekerni, így készítettem egy második változatot, amiről a következő bejegyzésben fogok írni, addig is egy kép róla. És mivel ez a könyv, olyan, mint egy drog, már sül a Narancsos sajttorta, de arról, majd később….
A könyv
Tészta: 70 ml tej – 15 g friss élesztő – 500 g liszt – 1 mokkáskanál só – 6 tojás – 350 g puha vaj, de nem folyós – 30 g cukor – 1 tojássárgája + 1 evőkanál tej a kenéshez
1 csomag baconszalonna Felfuttatjuk az élesztőt (langyos tej – élesztő – 1 kiskanál cukor – 1 kiskanál liszt – meleg hely). A bekeverést a liszttel, sóval és tojásokkal kezdjük (robotgép csigás végével), majd adjuk hozzá a kész élesztőt. Amikor összeállt a massza, fokozatosan hozzákeverjük a maradék cukrot és vajat. Egy rugalmasabb tésztát kell, hogy kapjunk. Ha úgy érezzük, hogy szükséges, adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Amikora tészta elválik az edény falától, letakarva 2 órán át melegebb helyen duplájára kelesztjük. Miután szépen megnőtt tépjünk a tésztánkból 40 g-os darabokat (könyv 20 g írt, de nekem az kevés volt) és formázzunk arasznyi hurkákat. Tekerjük össze a baconnal, majd tegyük sütőpapíros tepsire. Hagyjunk egymás között nagyobb távolságot. Szobahőmérsékleten pihentessük még 20 percet, majd kenjük le a tejjelt elkevert tojással és 180 fokos előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt süssük készre.
Mivel nem akartam az egész tésztát baconnal tekerni, így készítettem egy második változatot, amiről a következő bejegyzésben fogok írni, addig is egy kép róla. És mivel ez a könyv, olyan, mint egy drog, már sül a Narancsos sajttorta, de arról, majd később….
A könyv
5 megjegyzés:
Nagyon guszta biztosan finom ! Már hallottam erről a könyvről dícsérték mások is ! Kiváncsi leszek amit most csinálsz milyen lesz?
Szuperül néznek ki ezek a csavart csodák! A második változat valami pizza szerűség, vagy inkább ne találgassak?:)
Csodásak:) Engem miért is nem keres meg ez a kiadó?:))
Tényleg szuper lehet ez a könyv, finomat választottál belőle ;)
Szuper!!!!
Megjegyzés küldése