Családi szülinapomra valami különlegesebbet akartam készíteni, mint egy szokásos húsleves, így csicsókára esett a választásom, ami időközben kipurcant :). De gondoltam mivel egy családba tartoznak, burgonyából készítem el. Nagyon féltem, hogy mi lesz a reakció, de nagy meglepetésemre az utolsó cseppig elfogyott. Bár az alap receptet egy újságból néztem ki, egy kis zeller hozzáadásával, igazán remek ízvilágot kaptam. A másik nem is hittem, volna, hogy ennyire illik hozzá a bor.
Leves: 1 kg burgonya – só – bors – majoránna – csipet szemes római kömény – 1 hagyma – 1 szelet paprika – 1 dl fehérbor – metélőhagyma – petrezselyem – 2 közepes babérlevél – 2 dl tejszín – egy fél közepes zeller gumó
Gombóc: 30 dkg főtt burgonya – 1 tojás – só – majoránna – petrezselyem – kb. 5 cm kolbász – 1 csapott kanál vaj – liszt
Leves: 1 kg burgonya – só – bors – majoránna – csipet szemes római kömény – 1 hagyma – 1 szelet paprika – 1 dl fehérbor – metélőhagyma – petrezselyem – 2 közepes babérlevél – 2 dl tejszín – egy fél közepes zeller gumó
Gombóc: 30 dkg főtt burgonya – 1 tojás – só – majoránna – petrezselyem – kb. 5 cm kolbász – 1 csapott kanál vaj – liszt

A gombócokhoz összetörjük az előre kockákra főtt burgonyát. Kézbaráttá hűtjük, majd belekeverjük a vajat, tojást, fűszereket, apróra vágott kolbászt és annyi lisztet, hogy jól formázható tésztát kapjunk (túrógombóc állag). Vizes kézzel kisebb gombócokat formázzunk, majd forró vízben főzzük készre. Kb. amikor feljött a víz tetejére még egy fél perc.
4 megjegyzés:
Érdekes ízvilág lehet a borral együtt, de biztos nagyon finom. :)
De finom lehet! Érdekes!
Ez csodásan hangzik:)
Ez nagyon jó lehet, minden összetevő finom és illik egymáshoz.
Megjegyzés küldése