2012. márc. 24.

Marha burgonyával vagy burgonya marhával

Sajnos egyéb elfoglaltságaim miatt egy kicsit ritkábban tudok jelentkezni, de remélem, akik szerettek továbbra is kitartanak mellettem és olvassák a blogomat.
Mivel nem eszem nehéz és tartalmas fogásokat a férjemnek szoktam kedvezni hasonló egytál ételekkel. Így alakult a mostani is. Mindennek az alapja egy finom marhapörkölt, amibe kivételesen nem teszünk vörösbort, bár aki úgy érzi, hogy kihagyhatatlan ne sajnálja ki belőle. A lényeg, hogy nem hagyjuk bő lére, hanem lefőzzük róla a szaftot.
50 dkg marhahús – 3 ujjnyi szalonna – 2 hagyma – 1 paprika– 3 gerezd fokhagyma – bors – majoránna – pirospaprika – só v. ételízesítő – 1 babérlevél – petrezselyem + 1 kg burgonya
Kezdjük a burgonyával. Vágjuk nagyobb kockákra és főzzük negyedrész puhára. Szűrjük le és hagyjuk hűlni, mert ha kihűlt kevésbé törik, majd amikor elkeverjük a pörkölttel.
Pörkölthöz a kisebb kockákra vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk sorban, de nem egyszerre a felaprított hagymát, fokhagymát, paprikát. Keverjük hozzá a húst, és fehéredésig forgassuk át benne. Borsozzuk, szórjuk meg majoránnával és pirospaprikával. Utána egyből öntsük fel egy bögre vízzel, hogy a paprika ne égjen oda. Ha megvagyunk, adjuk hozzá a sót vagy ételízesítőt és még egy kis vizet. Inkább pótoljuk, mert most az a lényeg hogy a végén lefőzzük a levét. Kis lángon főzzük készre. Ha borozzuk, azt a ¾ részénél öntsük hozzá, kb. egy decit vagy ízlés szerint, többet vagy kevesebbet. Ha megfőtt a hús kenjünk ki egy tepsit, tegyük bele a burgonyát, öntsük rá a marhát és keverjük össze. 200 fokos előmelegített sütőben süssük tovább, míg egy kis színt nem kap, majd óvatosan egy lapáttal fordítsunk rajta. Persze nem lehet egyszerre. A legvégén pár percre emeljük a hőfokot, majd savanyúsággal tálalhatjuk is.


2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Ritka vagy mostanában, de jókat főzöl, tetszik ez az étel!!!

Nelli írta...

Nagyon finom lehet!

Szeretnélek játékra hívni a Kutya és Konyha blog írójához.
Az Online Vacsoracsata folytatódik.:)))