Imádom a pohárkrémeket. Nem csak könnyű elkészíteni őket, de látványra és ízre is lenyűgöznek. Készíthetünk nehezebb, tartalmasabb vagy könnyű nyári krémeket is. A mostani ilyen is, olyan is. A mascarpone testessé a meggy friss üdévé varázsolja. Húsvétra is ajánlom, megkoronázva az ünnepi menüt. Kb. 3 nagy pohár
Meggy: 1 üveg meggybefőtt – 2 csapott kanál keményítő – fél citrom héja és leve (nem agyonfacsarva csak lazán összenyomva) – kevés fahéj – ízlés szerint rum (én kevesebbet tettem) – ízlés szerint cukor
Kávé krém: 250g mascrapone – 1 kis doboz habtejszín (zsírós) 200ml – 3 kiskanál darál kávé – 4 cs. vaníliás cukor – 1 kanál főzött kávé – 1 csapott kanál vaníliás aroma – ízlés szerint cukor
+ 1 szem mézes puszedli
Kezdjük a meggyel, hogy legyen ideje hűlni. Nem kell felhasználni a befőtt összes levét, csak annyit amennyi elfedi a meggyet a főzőedényben. Pár kanállal tegyünk félre a hideg léből, amiben külön feloldjuk a keményítőt, hogy ne legyen csomós. Tegyük fel főni a meggyet, legalább 3-5 percre. Közben ízlés szerint fűszerezzük és adjuk hozzá a citromot. A végén keverjük hozzá a feloldott keményítőt és közepes lángon addig főzzük, míg zselés állaga lesz. Olyan színes, üveges. Ha friss meggyet használunk, vízzel pótoljuk a levet, csak akkor jobban figyeljünk az ízesítésre. Tegyük hűlni, de néha keverjük át.
Egy tálba keverve (érdemes robotgépet használni nagy fokozaton) a mascarponehoz adjuk hozzá a cukrokat, kávét és vaníliát, majd a tejszínt. Verjük kemény krémmé.
Egy pohárba, vagy desszertes tálkába tetszés szerint rétegezzük, majd a tetejét pl. morzsolt mézes puszedlivel és egy szem meggyel díszíthetjük. Hűtőben tároljuk.
5 megjegyzés:
Istenien néz ki, remek ízösszeállítás:D
Szívesen megkóstolnám!
Nagyon jól néz ki , biztosan kipróbálom !
Huh, ez nagyon jól néz ki, és van benne kávééé :) Amióta cafissimo kávéfőzőnk van, erősen kávé függő lettem http://minu.me/-cafissimo
Ó, ez gyönyörű, és milyen finoooom!! :D
Fincsi lehet:)
Megjegyzés küldése