Frissen ajánlom fogyasztani. Érdemes annyi készíteni, amennyi el is
fogy, mert másnapra besűrűsödik és elveszti mártásos jellegét. Tálaljuk rizzsel
vagy tésztával.
Egy főre két karajjal kell számolni – húsfűszer – 2 nagy marék reszelt
sajt + a tetejére – 5 dkg vaj vagy margarin – 1 nagy kanál liszt – szerecsendió
– só – bors – petrezselyem – én tettem bele majoránnát, de ízlés kérdése – 3
szál újhagyma – tej
Kezdjük a hússal. Fűszerezzük, majd egy órán át, kevés zsiradékkal,
vízzel vagy húslével egy tepsiben fedő alatt pároljuk át.
Közben készítsünk egy besamelt, amit sajttal fogunk felturbózni. A vajat megolvasztjuk,
hozzáadjuk a lisztet és annyi hideg tejet, hogy mártássá sűrítsük. Ha szükséges
a végén még adjunk hozzá tejet. Nem kell sokat főzni, elég pár perc. A legvégén
fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyemmel (én majoránnával
is) és keverjük bele a sajtot. Ha szeretjük fele-fele arányban füstölt és
„natúr” ízesítésű sajtot is tehetünk. Ha kész a hús, tegyük át egy kikent
tűzálló tálba, szórjuk meg a karikákra szelt újhagymával, öntsük nyakon a
mártással, majd szórjuk meg sajttal. Magas hőfokon pirítsuk rá.
3 megjegyzés:
Fenséges!:)
Én ezt nagyon szeretem!Metélőhagymával szoktam készíteni.:-)
Csodás. Nyugodtan készíts nagyobb adagot is, akkor tudsz nekem is küldeni.
Megjegyzés küldése