2012. jún. 19.

Sacher torta


Nem csak életem első Sacher sütése, de most ettem életemben először ilyen fajta süteményt. Otthon sosem készítették, cukrászdában meg nem vitt rá a lélek, hogy lekváros piskótát egyek :) Még most sem tudom milyen a bolti, de a házi valami mennyei. Barack helyett epres-rebarbara lekvárral töltöttem, ami feltette az I-re a pontot. Szerintem ettől még ízesebb, aromásabb, szaftosabb lett. Mivel öt perces torta kategóriába tartozik, azt hiszem heti sütésű lesz :)


Torta: 14 dkg vaj v. margarin – 14 dkg cukor – 14 dkg étcsokoládé – 8 dkg liszt – 5 tojás (nekem kisebb volt) – lekvár (ízlés szerint)
Máz: 10 dkg étcsokoládé – 3 dkg vaj – 2 kanál víz – 1 csapott kanál cukor

A vajat enyhén megolvasztjuk és habosra keverjük a cukorral (érdemes robotgépet használni), egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd az olvasztott csokoládét (én mikroban olvasztom, de hivatalosan vízgőz felett kell) és a lisztet. Óvatosan, már kézi erővel, keverjük el benne a habbá vert fehérjéket, majd öntsük egy kikent-lisztezett vagy sütőpapíros formába. Általában tortaformában szokták, de én most őzgerincet választottam. 175 fokos előmelegített sütőben süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük. Ne szárítsuk ki. Finomabb, ha szaftosabb marad a piskóta (ízlésem szerint). Hagyjuk kihűlni, majd félbevágva kenjük meg bőségesen lekvárral. Nem baj, ha oldalt kibuggyan. Igazából nem kell, de mivel most rebarbara-eper lekvár korszakomat élem és ha kell, ha nem azt eszem és használom, a tetejét is megkentem vékonyan és arra öntöttem rá a mázat. A csokoládémázat még a lapnál is egyszerűbb elkészíteni. Egy kisebb edényben megolvasztjuk a csokoládét a hozzáadott vízzel, cukorral és vajjal. Öntsük a tortára és hagyjuk hadd folyjon rusztikusan a maga módján. Dermedésig pihentessük. Mivel most 30 fok feletti a hőmérséklet, hűtőbe tettem (bár pár perc múlva rájártunk és megettük). Amint megdermedt, fedjük le, hogy ne legyen hűtő íze vagy ne száradjon ki.

Eredeti recept Innen származik. 

13 megjegyzés:

Emi írta...

Én sem ettem még, de egy ideje tervbe van véve. Bár ahogy te is mondtad, nem tudtam, hogy mennyire éri meg belevágni, mennyire lehet finom. Meggyőztél, lesz Sacher-torta nálunk is:))

Okki írta...

Nagyon guszta! Nem is olyan vészes az elkészítése, kifogom próbálni. :)

Ditta tortái írta...

Jaj nagyon jól néz ki,még én sem készítettem soha,de most beindítottad a fantáziám :-)

Blogkonyha írta...

Nálunk is nagy kedvenc, tényleg hamar elkészül és nagyon finom, jó csokis sütemény. Nagyon guszta!

pitypang írta...

Nagyon-nagyon jól néz ki!:)

én még nem sütöttem,de cukrászdában már ettem,úgy maradt meg az emlékeimben,hogy finom,finom,de piszkosul édes :):)

Bianka írta...

Köszönöm
Otthon mindig lehet a cukorral játszani :)

yoli írta...

Nagyon guszta! :)

yoli írta...

Nagyon guszta! :)

yoli írta...

Nagyon guszta! :)

yoli írta...

Nagyon guszta! :)

Ági írta...

Megcsináltam. Nagyon -nagyon finom lett!! :) Köszi! :)

Ági írta...

házi sárgabaracklekvárral ;)

Névtelen írta...

Nekem is pontosan ilyen sacher torta receptre volt szükségem. Remélem jól sikerül majd, mert másnak sütöm! :)