2013. jan. 26.

Tandori marha nyárs, házi naan kenyérrel és szezámmagos sárgarépa salátával


Imádom a keleti ételeket. Ennek kapcsán gyakran eljárok hasonló főzőtanfolyamokra is. Egy ilyen alkalommal tanultam meg például a naan kenyér elkészítését is. Maga a hús alap receptet egy nemzetközi gasztronómiai magazinban találtam, de valójában az egészet saját ízlésünkre formáltam. De azért bevallom, hogy legközelebb csirke vagy pulyka hús felhasználásával készítem, mert a marha másnapra nagyon kiszárad.
 Hús: Marha (kb. 70 dkg) vagy szárnyas hús (pl. két csirkemell) – egy kis doboz joghurt, egy kanál tandori fűszerkeverék – só
Saláta: 3 nagyobb sárgarépa – 1 fél kisebb lime leve – egy csapott kanál szezámmag – só – ízlás szerinti majoránna – petrezselyem – metélőhagyma – 1 kisebb lila hagyma
Naan kenyér: 20 dkg liszt – csipet sütőpor – 2 ek olaj + kenéshez – víz
A húst nagyobb kockákra vágjuk, majd legalább egy órára bepácoljuk a joghurtba elkevert tandori fűszerkeverékkel. Só kell hozzá, mert a fűszer nem elég sós.
Szúrjuk fel nyárs pálcikákra, majd lefedve minimum 1-1,5 órán át pároljuk. Nem kell alá víz. Ha szárnyas húst használunk elég 30-40 per is. Ha már puha süssük készre.
Készítsük el a sárgarépát. Pucoljuk meg, majd a zöldséghámozóval szeleteljük fel, hogy vékony metélt formát kapjunk. Keverjük el a fűszerekkel, lime-mal, szezámmaggal és a vékony szeletekre vágott hagymával.
A naan kenyeret frissen süssük ki, de érdemes a tésztát előtte pihentetni, így akkor gyúrjuk be, amikor betesszük a húst a sütőbe.
A lisztet a többi hozzávalóval és annyi víz hozzáadásával begyúrjuk, hogy puha ruganyos tésztát kapjunk. Közben hozzáadjuk az olajt is. Félretesszük pihenni. Kisebb labdácskákat formázunk a nagy tésztából (mint egy teniszlabda). Kinyújtjuk őket (palacsinta típusúra). Összeráncoljuk a tésztát legyezőszerűen összeszedve, hogy egy hosszú hengeres formát kapjunk. Az egészet csiga alakban feltekerjük, majd újra vékonyra nyújtjuk. Forró, száraz serpenyőben mindkét felét kisütjük. Megkenjük pici olajjal, és forrón tálaljuk.
Egy tényéra felhalmozzuk a kész ételeinket, majd tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések: