2017. jan. 16.

Csúsztatott palacsinta


Nagymamám nagy mestere és utánozhatatlan tehetsége volt ennek a műfajnak. Vagyis másnál még nem igazán ettem ilyesfajta palacsinta tésztát.

Hogy el ne felejtsem, bármivel tölthető vagy is rakható, mert inkább rakott palacsintáról beszélünk, mint felgurigázott, hajtogatottról.
Nagymamám úgy is készítette, hogy egy adag reszelt sajt egy adag darált sonka vagy valami sós krém stb...a tetejére sajt és be a sütőbe (nekem még egy hétig a mikróban lenne a helye) Vagy zöldség, hús, krém, tényleg bármi, ami megmozgatja az ember fantáziáját.

Maga a palacsinta nagymamám receptje alapján. Dekákat nem igazán tudok mondani, csak kanál adagokat, ahogyan ő is készíti évtizedek óta, de ettől retró és finom:

Egy ujjnyi szelet enyhén olvasztott vajat, jó habosra keverünk 5 tojássárgájával és 2 kanál cukorral. Ha kész lassan hozzáadagolunk 6-7 kanál lisztet, 5 deci tejet és a végén óvatosan keverve, hogy ne törjük a tojások felvert habját.
Palacsintasütőben sütjük ki, ahova egy kicsivel több masszát kell önteni, mint a hagyományos elkészítési módnál, valamint nem fordítjuk át, hanem csak az egyik oldalát pirítjuk meg.
Ne izguljatok, nem marad nyers, ennek, olyan habosnak, lazának kell lenni.
Ne a végén állítsuk össze! Ha kész egy lap, egyből kenjük, szórjuk és rá is tehetjük a következő sort. Az utolsó lapot a szebb látványért próbáljuk fordítottan rátenni.


Az én töltelékem: Összekevert darált dió, kakao, olvasztott csokoládé, cukor, kevéske tej, rum, vaníliás cukor, minden második lapra lekvár.
 
 

3 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta! Jók ezek a régi, nagymama féle receptek, mert biztos siker a végeredmény :-)

kempfcandi írta...

Szoktam készíteni-lekvár-kókusz kakaó töltelékkel nyaaaaaaam

isvanka írta...

Jól néz ki :)