2010. jan. 16.

Pulyka húsleves Palkósan :)

Azért hívom Palkónak, mert szegény kutyánk, nem igazán ehet sok mindent. Húsból csak csirkét, viszont zöldséget dögivel. Meg tésztaféléket. A csontot is mellőznie kell. A kis lelke beletörődött sanyarú sorsába étkezés terén, így nagy örömmel várja a frissen főtt sárgarépát.
Mivel hétköznap csak csirkecombot, sárgarépával és enyhe vegeta ízesítéssel készítem, a mi húslevesünket szoktam felturbózni, hogy onnan kicsit ízesebb részeket is kapjon. Vagyis több húst és több zöldséget adok a megszokott vízarányhoz.
És ne tudjátok meg azóta valami fenséges húsleveseket gyártok és, ha nem lenne Palkó, akkor is így készíteném már. A másik, hogy imádom hidegen a pulyka nyakat.


A megmaradt főtt zöldségből majonézes salátát vagy zöldség fasírtot lehet készíteni, a csirkecombokból egy kis sajttal megszórva és rásütve egy kellemes diétás ebédet kreálni, vagy magában egy kis fokhagymás páccal enni....stb. De ez már egy másik bejegyzés lesz.
Egy jó vaskos pulykanyak – 2-3 csirkecomb – 6 sárgarépa – 4 fehérrépa – 1 nagyobbacska gumó zeller – egy negyed kelkáposzta – 1 fej hagyma – 1 paprika – 6-7 gerezd fokhagyma – só – egész bors – 2 db. leves kocka
A pulykanyakat kell legelőszőr feltenni, mert a legtöbb időt igénylő hozzávaló. A tetejére felgyülemlő fekete habot egy nagyobb kanállal óvatosan leemeljük. Kb. fél órára rá, mehetnek a combok, zöldségek és fűszerek. Ha szükséges a vizet még pótolhatjuk, hogy pont ellepje a hozzávalókat. A sóval óvatosan bánjunk. Inkább többször keveset. Pótolni lehet :)
Ahogy elérte a forráspontot, a legkisebb fokozatra vesszük alatta a tüzet, majd lassan készre főzzük.
Leszűrjük. A zöldségeket tegyük külön tálba a későbbi felhasználás végett, ha nem azért, hogy ne legyen zavaros tőle a leves.

6 megjegyzés:

Andi írta...

Jaj de imádom, nincs jobb ennél....

Andi írta...

Imádom a húslevest.
Gríz galuskában sajna nem segíthetek nem szoktam csinálni.Azt hiszem anyukám felesbe készíti liszt és grízzel. Lányra keveri és állni hagyja fél órát, hogy a gríz bedagadjon, utána szaggatja csak.

B. írta...

Köszönöm, megpróbálom ezt a formát.

Judith írta...

En is ritkan keszitem a grizgaluskat, mert felek tole, bar eddig mindig jol sikerult. Nem mertem soha az aranyokat, csak probalom felidezni ahogy Anyukam csinalta, a kinezetet, allagat: addig szorom bele a grizt, amig ugy nez ki, mint az ove (valszeg ez nem sokat segit). Aztan hagyom 10 percet es addig fozom, amig megpuhul.
Viszont jut eszembe, Tundinel volt egy jo leiras: http://dajkatundi.blogspot.com/2009/11/grizgaluska.html
Remelem segit es sikeruni fog! :)

B. írta...

Köszi, megnéztem apu is így készíti, lehet, hogy van benne valami :)

Névtelen írta...

érdemes apróra vágott petrezselyemzöldet is belekeverni a galuskába, nagyon finom!