2010. febr. 7.

Gyros pitában, ahogy én készítem :)

Minden nap a buszról a Szerájt látom, közben kocsányon lógó szemekkel nézek befelé. Imádom a Gyrost. Főleg a húsát, ha bele is gebedek, otthon nem tudok olyan ízeket produkálni, bár a kedves férjem mindig azt mondja az enyém jobb :)
Vendégeket várva meg maga a tökély, főleg, hogy fiatalok, egyidősek velünk. Nagyon kellemes vacsora, amit a földön ücsörögve, beszélgetve egy sör mellett tökéletesen lehet fogyasztani.
Viszont bevallom a pitát nem én készítettem, hanem a Lehelen az araboknál vettem. Legalább valami eredeti egzotikum is legyen benne.

6 pita – 2 csirkemell – 1 fej jégsaláta – 1 fej nagy lila hagyma – 1 uborka – 2 paprika (ha nagy elég 1) – paradicsom (én nem tettem bele, mert a férjem nem szereti nyersen) – majonéz – tejföl – 1 gerezd fokhagyma – só, bors stb….ki milyen fűszereket szeret (vagy fokhagymás saláta fűszerkeverék) – sajt – gyros vagy görög húsfűszer – olaj - olivabogyó

A kisebb kockákra vágott csirkemelleket legalább fél nappal előtte olajba és gyros fűszerbe pácoltam. Utána egy előmelegített serpenyőben készre sütöttem őket, hogy egy kis ropogós kérget kapjanak.
Közben elkezdjük összeállítani a zöldséget. A jégsalátának felső pár levelét leszedjük, majd összetépkedjük, vagy felszeleteljük kockára, ahogy esik, úgy puffan formára. Persze készen is lehet kapni :)
Az uborkát, sajtot kockákra, a hagymát és a paprikát vékony szeletekre. A majonézből, tejfölből, préselt fokhagymából, sóból, borsból és fűszerekből egy öntet készítünk, amivel leöntjük a zöldségeket. A végén a húst is hozzáadjuk. Én szeretem összekeverni, hogy az ízek összeérjenek és utána teszem, a mikróban pár másodpercre előmelegített pitákba. De, ha ti autentikusabbra akarjátok készíteni, akkor egy adag hús, saláta, megint hús öntet stb….. módon állítsátok össze.

Nagyon finom lett :)
Diétások pita nélkül a salátát, a vegetáriánusok a hús nélkül a salátát pitával fogyasszák
Díszítésként egy kis paradicsomot adtam hozzá, mert mi lányok nagyon szeretjük.

6 megjegyzés:

Évi írta...

Összefut a nyál a számban,köszönöm az ötletet és a receptet,ki fogom próbálni,a férjem egyik kedvence...

Bianka írta...

Szívesen, és írd meg, hogy sikerült

Bianka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Livi írta...

Naggggyon jól néz ki!!!

Bianka írta...

Köszi Livi

Az előző bejegyzést azért töröltem, mert duplán jelentettem meg a beírásom :)

Névtelen írta...

Bianka most is van pár recept amit ki fogok próbálni még jó hogy most ebédelek :-)