2010. febr. 2.

Majoránna – az én fűszerem


Nem tudom, hogy alakult ki, és azt sem tudom mikor, de az egyik olyan központi fűszerré nőtte ki magát a konyhámban, hogy mindenbe rakok belőle. A bors és pirospaprika után viszi a bronzérmet. Olyan kajákba is szórok belőle, amikbe mások nem is tesznek, de után sokan megjegyezték az ételemet ízlelve, hogy nem is rossz, lehet, hogy ők is rászoknak:)
Egy igen univerzális és nem csak fűszer, hanem boldogság afrodiziákum, gyógynövény is.

Okoska:
A Földközi-tenger partvidékéről, illetve Észak-Afrikából származó növény. Az ókorban boldogság jelképeként tartották számon (biztos azért szeretem annyira). Elképzelések szerint a rómaiak terjesztették el, de nagyobb valószínűsége, hogy a törökök hozták Európába.
A kontinensen 14. században kezdődött a nagybani termesztése, jelenleg szinte az egész világon ismert és ültetett növény. Külföldön nagy keletje van a magyar majoránnának, hazánkban fő termesztő körzete a Duna környékén található. Az ottani mikroklíma igen alkalmas a termesztésére. A majoránna egyike a legrégebbi magyar fűszereknek, igazi Hungaricummá vált, mely méltatlanul kiszorult a mai magyar konyhából. De nem nálam :)
Melegebb éghajlaton évelő, nálunk egyéves növény. Viszonylag nagy a vízigénye, öntözéssel vagy nagyon jó vízgazdálkodással termeszthető biztonságosan. Kifejezetten a napos oldalak növénye, nem tűri az árnyékot.
A szárított, morzsolt levele és virágzata maga a fűszer. A jól kezelt majoránna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé kesernyés ízű.

A húsipar elengedhetetlen fűszere. Használható még pástétomokban, halakhoz, vadakhoz, levesekbe, szárnyasokhoz, savanyú ételekhez, pörkölt jellegű ételekhez, salátákhoz, mártásokhoz, tojásokhoz stb...

Gyógynövényként elsősorban a gyomor, bélpanaszok, felfúvódás, légzési problémák, görcsök esetén alkalmazzák.

Kép és okoska leírás vegyesen Googl

4 megjegyzés:

Livi írta...

:) Nálam a bors és a fokhagyma viszi szerintem megosztva az aranyérmet...
De nekem is feltűnt, hogy sok kajába teszed a majrannát. Legyen továbbra is nagy örömötök benne :)

Bianka írta...

Tényleg, hogy hagyhattam ki a fokhagymát...:)

szepyke írta...

A csirkéhez elengedhetetlen, de tökéletes a májhoz is, és én is sok mindenbe teszem. Én is szeretem!:)

Andi írta...

Én is teszek szinte mindenbe...szeretem! :-)