2010. febr. 28.

Roston sült hús, köretnek kefires lángos sajttal, tejföllel…:)

Na, már most a kefires lángost már egy hete tervezem, de megelőztek Lizáék. Bár egy kicsit más a hozzávaló arányom az övékéhez képest és a receptem szerint itt nem kell az élesztőt felfuttatni. De nem baj, a terv már megvolt, így kiviteleztem is.

Mikor egy éve még kertes házban laktunk és volt egy kis grillünk, a férjemmel gyakran sütöttünk húst. Nem kellett hozzá nagy társaság, volt, hogy csak kettőnknek. Ő sütötte a húst én a lángost. Férj ötlete volt. Egyszer látta a tv-ben a Budait és ő adott köretnek tejfölös, sajtos lángost a sült hús mellé. Gondolhatjátok, mennyei.
Bár most se kertes házunk, se grillünk nincs, így HotPanban sütöttem ki a husikat. De a varázs valahogy még is megvolt :)


ujjnyi szelet tarják (attól függ hány fő) – 4-6 gerezd fokhagyma – húsfűszer – olaj

Egy pohárban elkeverem az olajat, a préselt a fokhagymával és a húsfűszerrel. Egy ecsettel jól megkenem a már enyhén kiklopfolt hús mindkét oldalát és minimum egy fél napra pihentem. A legjobb, ha előtte egy nap már bepácoljuk.
Ha van grillen, ha nincs, akkor roston, serpenyőben vagy HotPanban kisütjük.

3 dl kefir – 2 db tojás – 500g liszt – 1 kiskanál só – fél kocka élesztő - tej

A kefires lángos több napig is eláll a hűtőben, mert hideg kelesztésű, emiatt nem is kell egyszerre kisütni csak annyit, amennyit éppen megeszünk.
Itt az élesztőt nem kell külön felfuttatni, csak simán belemorzsolni a többi hozzávalóhoz. Minden anyagot összedolgozunk, annyi tejjel, hogy egy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Lefedve hűtőbe tesszük és ott megkel. Én is meglepődtem, de valóban duplájára nő. Ha megkelt olajos késszel pogácsákat szaggattunk és megpróbáljuk szétnyújtani. Ha nem menne egy olajozott deszkán kanállal próbáljuk szétlapítani.


9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ajhaa, durván néznek ki.:) Férjed hogyhogy nem 200 kg ezek mellett a folyamatos gasztronómiai csodák mellett?:)

Ottis írta...

Nagyon guszta és jó párosítás!

Anikó írta...

Nagyon jó a husi színe, de jöhet hozzá a lángos is.

Andi írta...

De szép a lángosod, én nem tudok ilyet. :-(

szepyke írta...

Na, kész! Megvolt a kegyelemdöfés... Lángos. Jaj, megyek, feltúrom a konyhát!:)

Bianka írta...

Köszi mindenkinek!

A lángos mindent visz, hús nem is kell :)

Andi nem nehéz, de nekem sem sikerülnek olyan nagyra

Szepy, még lesz ezen a héten egy döfés, csak nem tudom mikor sütöm meg :))))))

Liza írta...

De finom lehet a lángos fokhagymás tarjával! Megyek, mert nagyon megéheztem....aztán késő van már:-)

Jade írta...

Langos!!!! Eppen a tegnap emlitette Barnim, es megigertem, hogy a heten lesz langos. eloszor eletemben. Izgulok is egy kicsit, hogy milyen lesz...

Bianka írta...

Judith hidd el gyerekjáték :)