2010. júl. 1.

Meggylekvár!!!! „D”

El sem hiszem, hogy hova jutott a világ, hogy én magam, lekvárt készítsek. Nos, nem kell rosszra gondolni, mert rossz az, aki rosszra gondol, hanem én mindig a konyha hőseinek tekintettem és kalapomat emeltem azokra, akik ezzel foglalkoznak és erre időt szánnak. És hirtelen megszállt az ihlett, egyik reggel úgy keltem fel, hogy bíz, én lekvárt fogok főzni, méghozzá diabetikus cukorral. Amit majd jóízűen ehetünk és süteménybe tehetünk, legvégén meg jóízűen dicsekedhetek, hogy na, ezt én készítettem :) Még ajándéknak sem utolsó.

2 kg megy (magozva) – egy doboz diabetikus befőző cukor (dr. Oetker) – 3:1 dzsemfix szuper 1 zacsival – min. egy kiskanál fahéj – üveg
A meggyet feltesszük forrni (ha magozás közben nem eresztett volna levet, pár korty vízzel, hogy ne égjen oda az elején, nekem nem kellett). Ha felforrt, egy potmixerrel megnyomkodjuk. Mindenki ízlése szerint darabosabbra vagy krémesebbre. Majd tegyük vissza a tűzre és olvasszuk meg benne a cukrot és a fahéjat. Azt is ízlés szerint, én folyamatosan kóstolgattam, hogy elég fűszeres-e. Ha megolvadt, adjuk hozzá a dzsemfixet, majd folyamatos kevergetés mellett 3-5 percet főzzük. Tegyük egy jól-jól átmosott üvegbe, csavarozzuk be 5 percre állítsuk fejre, majd irány a kamra. Ha időnk engedi, tehetjük száraz dunsztba, de nem fontos. Fontos viszont, hiába írja az arányokat a diabetikus cukor, nagyon édes, így elég egy dobozzal. Elején folyósnak tűnik, de ha kihűl, megszilárdul. Ki is vettem kóstolónak egy pohárkába és a hűtőbe téve igen szilárd lett.
Végkifejlett. Hogy én ezt idáig miért nem készítettem? Meggymagozást leszámítva tíz perc :))) Az íze meg leírhatatlan.

21 megjegyzés:

Adri írta...

Imádom! Nagyon jó ötlet a diétás cukor!És tényleg ajándéknak is remek! :)
Emelem kalapom! :)

Chef Viki írta...

Tavaly én is ilyenre vetemedtem, nem akartam magamra ismerni :-DDD

Ajándéknak olyannyira kitűnő, hogy anyósom elkérte a receptet :-)

Felhőlány írta...

Nagyon ügyes vagy, gratulálok! Ugye, hogy megéri...? :)))

Bianka írta...

Köszönöm
Valóban megéri :)))

Jutka írta...

Én is közelebbről kellene főzzek, remélem még nem jár le :)

Niki írta...

Gyönyörű:))))

Zsuci írta...

Na ugye, megy ez! :-)

pitypang írta...

Igazán ügyes vagy,én még sosem mertem nekiállni lekvárt készíteni...ráfogom,hogy a panelban úgysem lehet tárolni:):)

Liza írta...

Nagy kedvet csináltál hozzá, mert eddig még én sem mertem vállalkozni a lekvárfőzésre.
Nagyon jól néz ki és milyen rövid idő alatt elkészíthető!

Andi/cuki írta...

Igaz, hogy a profik azt mondják,, az igazit órákig kell rotyogtatni, de tavalyelőtt náminemű láboségetés után én is dzsemfixre vetemedtem, s azóta beleszerelmesedtem:-DD Ha van egy kiló eprem, már fogom is a fixecskét...Úgyhogy meg tudlak érteni. Ha teheted, még szőlővel(othello) is próbáld ki!Tavaly az volt a nyerő nálunk. Azelőtt meg a málna. Amúgy guszta a meggyesed, meg alatta az a tarjás, meg alatta golyók!:-))
Teljesen lemaradtam a héten, tuti minden elfogyott!:-))

szannalina írta...

Holnap megyek meggyet szedni, jó ötlet a lekvár!

Livi írta...

Én is diabos dr oetker cukorral készítettem cseresznye lekvárt még a múlt héten :))) Holnap posztolom :D
Egyre rugóra jár az agyunk :)
Tényleg először folyós. De a trükk, hogy hideg tányérra kell egy cseppet tenni és ha 1-2 percen belül megszilárdul akkor nem lesz gond :)
Jól néz ki a műved :)

Csibe írta...

De szép színe van! Eddig csak eperből és málnából csináltam lekvárt, de kiskuktaként anyunak szoktam segíteni barack (+narancsos) és szilvalekvár ügyben :)

Andi írta...

Ügyi vagy!!! Meseszép a színe!!!!

Latsia írta...

Jaj ne, megszakad a szívem!!!! Imádom a meggyet, de frissnek még a közelébe sem jártam, amióta nem Mo-on élek (10 éve):-((((
De jó lenne pedig enni is és eltenni is....
Vajon július végén lesz még? Akkor utazunk haza...

Mary írta...

Gusztusos lett nagyon!

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm.
Színe azért lett szép, mert jó érett és sötét színű meggyet vettem. Szerintem sem ront a dzsemfix inkább kedvet ad és nem kockáztat az ember, hogy nem lesz jó az állaga. Én csak ajánlani tudom
Latsia sajnos nem hiszem, hogy lesz, de megkérhetnél egy családtagot, hogy fagyasszanak le neked. Egyébként abból is lehet lekvárt főzni

Dia írta...

Ügyi vagy, hogy rászántad Magad! Nagyon szép!

Gizi írta...

Nagyon guszta a lekvárod, nagyon ügyes vagy!! Kérhetek egy szelet kenyérkét?
A dzsemfix egy nagyon jó dolog, és rövid idő alatt lehet vele remek lekvárt főzni, és egész évben eláll.(már ha marad belőle):))

Viki írta...

Bianka! én most nagyon piszok leszek ám :))) de először is, nagyon nagy gratula Neked. Ugye hogy nem is olyan ördöngősség elkészíteni, csak egy hozzávalót nem ismerek, amit beletettél?

Mi az a "fahájat." Júúúúúúj, ezért most nyugodtan adhatsz nekem egy büntit :)

Ugye megbocsájtod !! - Egyébként gyönyörü a szine és az izét meg el tudom képzelni.

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm

Viki :D :D :D