2010. júl. 10.

Zöldséges, vörösboros marhatokány

Azzal kezdeném, hogy a legjobb bográcsban készíteni, akkor van meg az igazi feeling, de most a konyha keretein belül maradtam, nem lévén kertem :)
Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető egytál. Lehet mellé főtt krumplit, galuskát de simán friss ropogós kenyeret is tálalni. És meg kell említenem, hogy a háttérben ott figyel az életem első kovászos uborkája is, ami felteszi majd az I-re a pontot. Azóta már hűl és várja a vesztét.

70 dkg marhahús (mindenki ízlése szerint) – egy jó kétujjnyi kolozsvári szalonna vagy valami húsos szalonna – 1 hagyma – ha van paprika – 4 gerezd fokhagyma – 3 sárgarépa – 2 fehérrépa – 1 kis fej zeller – só – sok-sok bors – kevés pirospaprika – majoránna – 1 babérlevél – tárkony – petrezselyem – ízlés szerint még mehet bele gomba, kakukkfű, rozmaring is (én nem tettem) Az igazi tokány húst vékony csíkokra vágjuk, de én maradtam a jól bevált kockánál. Előpirítjuk a szalonnát, amihez teszünk pár csepp olajat, hogy ne égjen meg, majd rádobjuk az apróra szelt hagymát és ha van (nem szükséges) paprikát. Jól megforgatjuk, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Jöhet bőségesen a bors, majoránna, tárkony, kevés pirospaprika, összenyomott fokhagyma és babérlevél. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen hogy ellepje, majd kis lángon majdnem készre főzzük. A tokány titka, hogy jó sűrűnek kell lenni, és többször zsírjára pirítani, majd újra pótolni a vizet. A sóval óvatosan bánjunk, mert a szalonnánk is sós lehetett. Ha már majdnem kész a hús hozzáadjuk a karikákra vagy szeletekre vágott zöldségeket és vörösbort (kb. egy decit tettem). Ha szükséges még pótoljuk a vizet, de maradjon sűrű. Kóstolgassuk és fokhagymával se bánjunk kesztyűs kézzel a végén meg mehet a petrezselyem is :) Maga a tokányt nem kell liszttel sűríteni, de olvastam már tejfölös habarásos receptet is.

6 megjegyzés:

Raindrop írta...

Atyaég! :D
Brutálisan néz ki, az ízére már nem is gondolok...

Raindrop írta...

7 dkg hús nem kevés egy picit? :)
Előbb elfelejtettem, hogy kenyérrel és az uborkáddal meg is ebédelek belőle. Köszönöm! :) Palkónak cupp a homlokára!

Mary írta...

Még szerencse, hogy jól vagyok lakva!
Ha nem lennék eltűnt volna a kép! :)

Livi írta...

Nem semmmiiiii :) Megyek vacsizni hozzád :D

családi tűzhely írta...

Hát, ezt nagyon szeretném!

Reka írta...

Finom!!!! En is kockakra vagom, nalunk azert tobb hus kell :-)))).