2010. szept. 7.

Túrós, sok magvas pogácsa

Egyszer már készítettem hasonlót, de juhtúróval. Most sima túrót használtam, meg temérdek magot, amivel feldobtam az egész ízvilágát.
Viszont, nem tudom, hogy ti jártatok-e már így, mint én a mostani sütésnél, hogy amikor megkóstoltam a bekevert tésztát, sósnak éreztem, még féltem is, hogy elsóztam, amikor meg kisült, nagyon sótlan lett. De ettől függetlenül jó lett.

60 dkg liszt – 2 tojássárgája – só (ízlés szerint, kóstoljuk) – 1 dl tejföl – 300 dkg tehéntúró – 25 dkg olvasztott margarin – 20 dkg reszelt sajt – 3 dkg élesztő – 1 dl tej – 1 kk. cukor – 2 tojássárgája a teteje kenéséhez – magvak (tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmag)
A langyos tejet a cukorral, élesztővel és két kiskanál liszttel felfuttatjuk. Egy edényben minden hozzávalót jól meggyúrunk, majd hozzáadjuk a kész élesztőt és még gyúrunk rajta. Ezek után legalább 3/4 órára tegyük meleg helyre kelni. Ha megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki, szórjuk meg sajttal és tekerjük fel, mint egy rétest. Ha megvagyunk, még egyszer nyújtsuk ki legalább 2 cm vastagra, szórjuk meg a magvakkal, majd szaggassuk ki a pogácsákat. A magvakat egy kicsit egyengessük át kézzel, hogy beleragadjanak a tésztába, majd kenjük át a 2 tojás sárgájával + 1 fehérje keverékével. Sütőpapíros tepsibe helyezve, előmelegített sütőben 180 fokon, minimum 20-30 percig süssük. Nekem szükségem volt 30 percre, de ez függ a sütőtől. Így a 20. percben érdemes egyet kivenni és megkóstolni :)
Még volt egy kis reszelt sajtom pluszba azt is felhasználtam és készítettem pár sajtosat is.

14 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Bianka! Ebből most én szeretnék kérni tőled kb 1 kilóval! Annyira jól nézek ki! Ügyi vagy! Amúgy a sózással túrós pogácsa téren én mindig így járok, valamiért nem tudom eltalálni, hogy mennyi só kellene bele. Amikor megkóstolom, szinte túl sós, amikor kisült...sótlan. De hogy miért ?????(Természetesen a recepted már el is mentettem)

Nelli írta...

Szia Bianka!
Annyira szeretjük az ilyen magos dolgokat.Nem hiszitek el, de a túrós pogival Én is így járok általában, hogy mikor kisül, sótlannak érzem.Receptet mentettem.:-)

Ami írta...

nyami, már el is fogyott...

Ildy írta...

Gyönyörűségesek!
Én aztán hiába kenegetem bármivel, és nyomkodom a tésztába, a magok állandóan lepotyognak a péksütijeimről:(

Kata írta...

Túrós is, magvas is - jöhet(ett volna)!:)

Ottis írta...

Végem van, nagyon kívánom, hétvégén ha időm lesz pogácsát sütök, mert már hetek óta beígértem a családnak és csak halogattam eddig...

Jade írta...

Nagyon gusztak! Megkivantattad velem!!!

Gizi írta...

Nagyon guszta kis pogácsák, főleg így a sok maggal.
Én éppen egyik nap jártam így,legközelebb még több sót teszek bele, de tuti akkor ehetetlen lesz majd.(legalább lesz majd mire innunk:)))

Gál Edith írta...

NAGYON NAGYON NAGYON GUSZTÁK ÉS SZÉPSÉGESEK!!!!!

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm
Azért maradtak rajta nagyjából a magvak, mert óvatosan a magvakon felül kentem meg tojással.

Csibe írta...

Hmmm, de szépek!

Szemi írta...

Nagyon jól néznek ki ezek a pogik, a magvas dolgokat külösen szeretem! Nem is értem, miért nem jutott eddig eszembe, hogy pogácsába is rakhatnék?
Sebaj, a lényeg,hogy neked eszedbe jutott, és én most szépen el is lopikálom az ötletet! :))

Sajnos a sóval én is gyakran így járok, nehéz eltalálni a megfelelő mennyiséget. Nem emlékszel, hogy te mennyit raktál bele, ami végül kevés lett?
Csak hogy legyen egy kiindulási alapom...

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm, főleg hogy látom nem csak én jártam így.
Szemi, jó kérdés, de ha emlékeim nem csalnak talán1 kiskanál.
De inkább ízlés szerint. Nem akarom, hogy végül neked meg sós legyen, mert én alapjáraton is sós szájú vagyok. Tegyél egyet keverd, majd még egyet és így….
Készülj fel, hogy sok pogi lesz ebből az adagból…:)

Szemi írta...

Az nem baj,ha sok lesz... Biztos vagyok benne,hogy el fog fogyni! :))

Holnap úgyis vendégek jönnek, szerintem ezt rögtön meg is sütöm nekik!