2010. szept. 11.

Zöldfűszeres juhtúrós sült gomba


Amióta merem enni, nagyon szeretem a gombát. Sütve, főzve, paprikásnak, salátának bármi formában nagy élvezetet jelent. Szeretem a túró féléket, amik nagyban gazdagítja a gomba egy kicsit semlegesebb ízét. Férj nem szereti, így neki baconba tekert májat készítettem (a következő poszt), így egy tepsibe mehetett mindkettő. Azt viszont el kell árulnom, hogy a grillen vagy roston sült juhtúróval töltött keserű gomba a legfinomabb, de mivel négy fal közé szorultunk, kerthiány és időjárás miatt a csiperkével is remek fogás. Diétások salival, „emberek” pl. krumplipürével és salátával fogyasszák:)

2 főre: 8 gomba (bármilyen fajta csak nagy tölthető kalapja legyen) – 20 dkg juhtúró – petrezselyem – majoránna – bazsalikom – fokhagyma – kolbász
A gombákat megpucoljuk, eltávolítjuk a szárakat, majd megtöltjük a fűszerekkel bekevert juhtúróval. Fokhagymából egy kisebb gerezdet préseljünk bele a fűszerekből, a bazsalikomból, csak egy csipettel, mert erősen aromás a többiből mehet bőven. Só nem szükséges, mert a túró is sós. Dolgozzunk kézzel, jól gyúrjuk át, főleg, ha morzsalékos. Betesszük egy jénaiba vagy tepsibe. Lefedjük és 180 fokon, negyed órán át, pároljuk, utána kitakarjuk, mindegyik tetejére egy kolbász karikát teszünk, majd készre sütjük.

Fontos: a szárakat ne dobjuk ki. Dinszteljünk meg egy kis apróra vágott hagymát, paprikát, paradicsomot, majd a kockákra szelt gombaszárakat pároljuk át rajta, közben fűszerezzük. Tegyük mélyhűtőbe és legközelebb isteni adalék töltelékekhez.

Egy kis bújós Palkó kép :)

17 megjegyzés:

Szemi írta...

Jól néznek ki!
A mai ebédnél nálunk is a gomba lesz a főszereplő. :))

Ildy írta...

Szépek, takarosak!
Azért lopni nem mernék belőle ilyen szúrós tekintetek mellett:)

Nelli írta...

Jaj de guszta!Tovább gondoltam.Kicsi sajt a tetejére?
Palkó édi pofa!:-)

Mézigörl írta...

Nagyon guszta! Imádom a gombát és a juhtúrót...szóval már viszem is :):)

Chef Viki írta...

Jáj, de kis helyesek!

A keserűgombáról ódákat hallottam! De még életemben nem találkoztam vele!

Reka írta...

Nagyon inycsiklando falatokat talaltal elenk ismet !!!! En xcsiperkevel szeretem az ilyent, a keseru gombat csak toroval es szalonnaval szoktuk gyerekkoromban. Felenk, Kovaszna kornyeken nagyon soka keseru gomba, itt nem nagyon :-(. De van mas !!!!

Felhőlány írta...

Nem vagyok túl nagy gomba rajongó, de ha van valami - jelen esetben ez a gazdag töltelék -, ami "elviszi" az ízét, hát nem tudok ellenállni... ;o)
Nagyon guszta lett! :))

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm :)

Andi/cuki írta...

De nagyon gusztának, finomnak néz ki!:-))

Mária írta...

aranyos a kutyus:)D

Gabriella írta...

Jujj ez nagyon jól hangzik. Imádni való a kutyus!

Mária írta...

Nagyon finom lehet igy ránézésre is:)D

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm Palkó nevében is :)

Vica írta...

Ezek a szemek:) Jól sejtem, hogy tökéletesen el van kényeztetve?:D

Bianka írta...

Nagyon, ő az "úr" a házban

Dia írta...

Húúú, de csodás! Palkó még mindig édespofa!

Latsia írta...

De édes ez a "gyerek":-))