2010. okt. 1.

Párolt lilakáposzta (libacomb köret)

Nem voltunk egymással jó viszonyba, de ha muszáj volt megettem. Viszont itt volt ez a gyönyörűséges libacomb meg a férjem, aki szereti a párolt káposztát, így nem volt kérdés, hogy elkészítem életemben először. Úgy voltam vele, hogy mikor eléri azt a pontot, hogy nem ízlett, akkor tuti jól sikerült :) Ne értsétek félre, imádom a káposztát, de ez a fajta valahogy nem jött be….idáig. Mert bármennyire igyekeztem és kóstolgattam, valahogy mindig ízlett. Bár lehet, hogy csak azért, mert én magam készítetem és „benne van” a munkám verejtéke :)))), vagy csak megint elérkezett egy pont az életemben, hogy megváltozott az ízlésem. Bőven két főre:

Fél kiló lilakáposzta – 1 hagyma – ízlés szerinti cukor – ízlés szerinti só – 2-3 kupak ecet – egy korty bor – olaj – babérlevél – bors – őrölt kömény – majoránna

Egy kis olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk az előzőleg vagy készen vett legyalult lilakáposztát. Ízlés szerint fűszerezzük, majd hozzáadjuk a babérlevelet, ecetet (amitől vörös színe lesz), majd a bort és cukrot. Öntünk hozzá egy kis levet, majd készre pároljuk. Van, aki karamellizálja a cukrot, mielőtt a káposztához adná. Nem egy nagy munka kb. 20 perc és kész is.

Szemirámisz és Juci nagyon szépen köszönöm az újabb díjakat. Nagyon megtisztelő és nagyon-nagyon boldoggá tesz, hogy ilyen sokan gondoltok rám. Ajánlom mindenkinek, aki még nem kapta meg.

10 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Már nagyon vártam a mai bejegyzésedet! Imáááádom, és nagyon guszta!!! Ügyi vagy! :):)

Ami írta...

óóóó én is oda vagyok a párolt káposztáért :) Nagyon guszta :)

szandra írta...

imádoooooooooooooommmmmmm.....

szemirámisz írta...

Biztos nagyon finom volt a káposzta, én is hasonlóan készítem.

Egyébként tényleg érdemes néha "újrakóstolni" ételeket, mert a ember ízlése bizony változik...

Nelli írta...

El fogom készíteni így, én nem tettem eddig bele hagymát, babérlevelet és majorannát sem.
Fini lehetett.Van is itthon egy káposztám éppen.:-)

Kriszta írta...

Szia!
Nagyon finom,én is szoktam csinálni!
Általában pulyka mellé.

Reka írta...

Imadom a lila kaposztat. Mi kacsaval szoktuk enni, eleg ritkan, evente egyszer . De az is valami :-)))).

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm

Krisztina írta...

Nagyon szeressem én is a lila káposztát,hmmm
Néz be hozzám vár rád egy díj.

Dia írta...

Nagyon jó dolog a párolt káposzta!