2010. nov. 22.

Diós rumos szelet



Ez egy igazán csábító vendégváró sütemény. Na jó, nem csak vendégváró, hanem családi is. Diós és rum jóvoltából tökéletes ünnepi jelegű, mondjuk karácsonyi asztalra. Lehet, hogy túl korán lelkesedem, de már csak egy hónap. Ilyenkor jó szemezgeti és kutatni receptek után.

Tészta: 4 tojás – 25dkg cukor – 4 evőkanál barack lekvár (én meggyet tettem) – 30 dkg liszt – 1 sütőpor – 16 evőkanál víz
Krém: 1 dl tej – 1 vaníliás cukor – 10 dkg darál dió – 5 dkg apróra vágott dió – 10 dkg vaj – 10 dkg cukor – ½ dl rum
A tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük, majd sorban hozzáadjuk a lekvárt, lisztet, sütőport, vizet és a végén óvatosan a tojások felvert habját. Kikent kilisztezett tepsibe öntjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben elkezdjük sütni. Kb. 5 perc után, ha nagyon égne vegyük le 180 fokra és lazán dobjunk rá egy alufóliát. Mivel meggylekvárt használtam sokkal sötétebb lett a piskóta. De jó volt, mert nem lett olyan édes
Közben a tejet a vaníliás cukorral felforraljuk és a darált és darabos dióra öntjük. Hozzáadjuk a hideg vajat és a többi hozzávalót, majd krémesre keverjük (használjunk robotgépet).
Ha megsült a tészta és kihűlt, vízszintesen kettévágjuk. Majd megkenjük a lapokat, úgy hogy a legfelső lap tetejére is maradjon krém. Ha van még, szórjuk meg dióval vagy csoki reszelékkel.
Mivel én nem szeretem, ha száraz a piskóta megkentem egy réteg lekvárral, jelen esetben meggyel.
Tegyük be 1-2 órára a krém miatt a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek

21 megjegyzés:

Gál Edith írta...

Nagyon fincsi lehet!!!

Maryenne írta...

Guszta tetejéről vettem egyet.:)

Vali írta...

Jaj, minden dióst imádok. Ha elértem a kívánt súlyomat, én is megsütöm.

Dia írta...

Jaj, ez mennyei lehet! Dió és rum! Váóóó

Mézigörl írta...

Csudijó! Teszem is a várólistámra! Óóó, dehogy korai a lelkesedésed, én is így vagyok ezzel! Karácsooooony! :))

Nelli írta...

Bianka!Megint finomat sütöttél!
Dehogy van korán a Karácsonyi lelkesedéshez!:-)

szemirámisz írta...

Hú, de jól hangzik!

Látom, mindenfelé beindultak a mákos és diós sütik! :))

Andi/cuki írta...

Ez olyan igazi házi sütinek látszik, nagyon guszta!:-))

Juci írta...

Kérek én is egy szeletet!
Én is összeállítottam a LISTÁT de mintha látom megint minden megváltozik a végén...

Zsiri írta...

Nagyon guszta a süti, és a kép is remek lett!

Ildy írta...

De rég ettem meggy lekvárt! Nagyon jól néz ki, biztos fincsi!

Gabriella írta...

Ez jó nagyon!! Tetszik!

Ottis írta...

Nagyon mutatós!

Puszedli írta...

Sosincs elég korán készülődni.. :)

Sara & Miki írta...

Arata minunat, cred ca-i un deliciu. Pup!

Erinacea írta...

Jaj, dió és rum, az mindig jöhet :)

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm :)

Foodafok írta...

Fenomenális!! Régen egy igazi vidéki lagzira hívtak meg vendégként. Mivel jól ismertem az ifjú párt, ezért még egy kicsit segédkeztem is , hiszen megkértek rá. Nekem kellet felügyelnem egy kisebb fajta szobát, ahová a folyamatosan érkező vendégek hozták a sütiket. Na, ott láttam hasonlóakat. Persze nem tudták, hogy velem rosszul jártak, hiszen kecskére, káposztát? Ezek a gyengéim. Nem tudok nekik ellenállni. Látszik rajtuk, hogy könyörögnek nekem, hogy faljam már fel őket. Ez is olyan. Gratulálok!

Bianka írta...

Foodafok köszönöm :)))
Mindenkinek nagyon bejött

martinelli írta...

Kedves Bianka, nézz be ide, meglepetés vár rád
http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/05/tetszik-recepted-dij.html

Vicuska írta...

Micsoda ízharmónia és látvány, nagyon tetszik!