Ez egy igazán csábító vendégváró sütemény. Na jó, nem csak vendégváró, hanem családi is. Diós és rum jóvoltából tökéletes ünnepi jelegű, mondjuk karácsonyi asztalra. Lehet, hogy túl korán lelkesedem, de már csak egy hónap. Ilyenkor jó szemezgeti és kutatni receptek után.
Tészta: 4 tojás – 25dkg cukor – 4 evőkanál barack lekvár (én meggyet tettem) – 30 dkg liszt – 1 sütőpor – 16 evőkanál víz
Krém: 1 dl tej – 1 vaníliás cukor – 10 dkg darál dió – 5 dkg apróra vágott dió – 10 dkg vaj – 10 dkg cukor – ½ dl rum
A tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük, majd sorban hozzáadjuk a lekvárt, lisztet, sütőport, vizet és a végén óvatosan a tojások felvert habját. Kikent kilisztezett tepsibe öntjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben elkezdjük sütni. Kb. 5 perc után, ha nagyon égne vegyük le 180 fokra és lazán dobjunk rá egy alufóliát. Mivel meggylekvárt használtam sokkal sötétebb lett a piskóta. De jó volt, mert nem lett olyan édes
Közben a tejet a vaníliás cukorral felforraljuk és a darált és darabos dióra öntjük. Hozzáadjuk a hideg vajat és a többi hozzávalót, majd krémesre keverjük (használjunk robotgépet).
Ha megsült a tészta és kihűlt, vízszintesen kettévágjuk. Majd megkenjük a lapokat, úgy hogy a legfelső lap tetejére is maradjon krém. Ha van még, szórjuk meg dióval vagy csoki reszelékkel.
Mivel én nem szeretem, ha száraz a piskóta megkentem egy réteg lekvárral, jelen esetben meggyel. Tegyük be 1-2 órára a krém miatt a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek
2010. nov. 22.
Diós rumos szelet
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
21 megjegyzés:
Nagyon fincsi lehet!!!
Guszta tetejéről vettem egyet.:)
Jaj, minden dióst imádok. Ha elértem a kívánt súlyomat, én is megsütöm.
Jaj, ez mennyei lehet! Dió és rum! Váóóó
Csudijó! Teszem is a várólistámra! Óóó, dehogy korai a lelkesedésed, én is így vagyok ezzel! Karácsooooony! :))
Bianka!Megint finomat sütöttél!
Dehogy van korán a Karácsonyi lelkesedéshez!:-)
Hú, de jól hangzik!
Látom, mindenfelé beindultak a mákos és diós sütik! :))
Ez olyan igazi házi sütinek látszik, nagyon guszta!:-))
Kérek én is egy szeletet!
Én is összeállítottam a LISTÁT de mintha látom megint minden megváltozik a végén...
Nagyon guszta a süti, és a kép is remek lett!
De rég ettem meggy lekvárt! Nagyon jól néz ki, biztos fincsi!
Ez jó nagyon!! Tetszik!
Nagyon mutatós!
Sosincs elég korán készülődni.. :)
Arata minunat, cred ca-i un deliciu. Pup!
Jaj, dió és rum, az mindig jöhet :)
Mindenkinek köszönöm :)
Fenomenális!! Régen egy igazi vidéki lagzira hívtak meg vendégként. Mivel jól ismertem az ifjú párt, ezért még egy kicsit segédkeztem is , hiszen megkértek rá. Nekem kellet felügyelnem egy kisebb fajta szobát, ahová a folyamatosan érkező vendégek hozták a sütiket. Na, ott láttam hasonlóakat. Persze nem tudták, hogy velem rosszul jártak, hiszen kecskére, káposztát? Ezek a gyengéim. Nem tudok nekik ellenállni. Látszik rajtuk, hogy könyörögnek nekem, hogy faljam már fel őket. Ez is olyan. Gratulálok!
Foodafok köszönöm :)))
Mindenkinek nagyon bejött
Kedves Bianka, nézz be ide, meglepetés vár rád
http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/05/tetszik-recepted-dij.html
Micsoda ízharmónia és látvány, nagyon tetszik!
Megjegyzés küldése