2010. dec. 21.

Zöldséges, boros egészben sült ponty

Ezt a receptet gyakran készítette családom és én is neves alkalmakkor, mert nagyon finom, tápláló és még egészséges is. Ideális karácsonyra. És meglepően tudjátok, hogy hiába tűnik zsírósnak a ponty, ehhez képest kevés kalóriát tartalmaz. Míg pl. a harcsa 280kcal/100g, addig a ponty 146kcal/100g. Így, diétázok is nyugodtan fogyaszthatják. Miért használok sült csirke fűszert halhoz? Mert szerintem sokkal lágyabb ízt kölcsönöz, mint egy halfűszer.

1 db közepes nagyobb méretű ponty törzs, megpucolva, konyhakészen – 4 db sárgarépa – 2 fej hagyma – 2 db fehérrépa – 1 db zeller – 1 db paprika – 4 gerezd fokhagyma – 1 db cukkini – ízlés szerint sült csirke, vagy hal fűszer – ízlés szerint fehérbor

A pontyot kívül, belül megfűszerezzük, majd megtöltjük a hasát, a kettészelt, ha vékonyabb egész sárgarépával, fehérrépával, egy negyed zellerrel, 1 fokhagymával és egy szelet hagymával. Próbáljunk meg vékonyabb zöldségeket választani, hogy jól megpárolódjanak. Tegyük egy előre kikent tepsibe. Jó, ha el tudnak terülni, hogy a végén jobban megsüljön. A maradék zöldséget szórjuk, köré, a cukkinit is, majd szórjuk meg őket egy kis sóval. Locsoljuk meg bőven fehérborral, majd fólia alatt hagyjuk 30 percet párolódni, vagy 3/4 –ig nyersességét tekintve. Utána vegyük le a fedőt és süssük készre (közben locsoljuk).
Köretet is készíthetünk hozzá. A zöldségek finom roppanósak lesznek, mert a halnak nem kell annyi idő.
Tehetünk még bele: kelbimbót, burgonyát vagy amilyen zöldséget szeretünk.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon izgalmas összeállítás

Juci írta...

Mesés!
KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KIVÁNOK SOK SZERETETTEL!!!

Viki írta...

Húúúúú micsoda ötlet. Nem is olyan rossz ez a sok zöldség :) Látom már Te is előkarácsonyt indítottál? :-)
Bevallom tetszik nekem :))

Mézigörl írta...

Nagyon guszta! Szívesen megkóstolnám! :-DDD

ivan írta...

Nagyon guszta és finom lehet.Ki fogjuk próbálni.Már előre érzem, hogy nem fogunk benne csalódni.

Dia írta...

Biztosan finom!

Reka írta...

Erdekes, nagyon finom lehet!!!!

Bianka írta...

Köszönöm