2011. jan. 28.

Rétestésztában sült tésztás édes túró, vaníliával


Tegnap, amikor is a rétestésztában sült túrós csuszát írtam, megígértem, hogy ma az édes változat következik. Túl sok túrót vettem, így nem volt kétséges, hogy ez az édes drágaság is elkészül, hiszen a csülkös bableves, minkét változatot nagyon jól bírja maga mellett :)
Alapjáraton a vargabéleshez hasonlít, de más a kialakítása és más tésztát főztem bele.


Rétes: 250 g túró – 250 g tészta – fél citrom reszelt héja – bourbon vaníliás cukor – ízlés szerinti cukor – 2 tojás – réteslap – zsemlemorzsa – 100 g margarin vagy vaj
Krém: 1 főzhető pudingpor – 3-4 kanál cukor – 1 nagy kanál margarin vagy vaj – 0,7 l tej

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukrokkal, túróval a citrom reszelt héjával. Majd hozzákeverjük a kifőtt tésztát és a habosra kevert tojásfehérjéket.
Az egyik réteslapot fektessük el egy nedves konyharuhára, kenjük meg az olvasztott vajjal vagy margarinnal, majd rátesszük a következő lapot, azt is megkenjük és, ha használunk harmadik lapot, azt is rátesszük. Az a lényeg, hogy akárhány lapot használunk, utolsó lap tetejét kenjük meg. Tegyünk egy adag tésztát a lap egyik hosszabb oldalára, majd hajtsuk be a rétes két szélét, hogy a sütésnél ne follyon ki a töltelék és a konyharuha segítségével tekerjük, majd helyezzük egy sütőpapíros tepsibe. Kenjük meg a tetejét is olvasztott vajjal, majd jöhet a következő rétes és 180 fokos előmelegített sütőben, készre sütjük. A csuszához nem kellett, de mivel az édeshez tojást használunk és ez nedvesebb állagot eredményezett szórjuk meg egy kis zsemlemorzsával a tölteléket és a legfelső réteslapot is.
Közben készítsük el a vaníliás krémünket. Hasonlóan a pudinghoz főzzük meg, de azért használjunk több tejet, hogy szószosabb állagot kapjunk, ami nem dermed meg. Érzésre, főzés közben még adhatunk hozzá tejet. A végén keverjük el benne a margarint.

15 megjegyzés:

Gál Edith írta...

Ez nagyon-nagyon guszta!!!!
Szivesen ennék belőle... :)

Nelli írta...

Mennyi finomságok találsz ki!Nagyon ügyes vagy!:-)

Csibe írta...

Kóstolót szeretnék! :)

Unknown írta...

Hihetetlen milyen ötletes ugyanakkor egyszerű és tuti finom! Kipróbálom! o))

Dia írta...

Ha választani kell, Én ennél az édesnél maradnék.

Gizi írta...

Szuper!! Szuper!!Szuper!!!!
A tegnapi változat is a kedvemre való volt, na de ez.....:)))

Zsiri írta...

Hú ez így ebéd után (desszert nélküli ebéd) kész kínzás :)) nagyon guszta!!

Hobbychef írta...

Ez eszméletlenül guszta!

Viki írta...

Ez is tetszik :))) én meg úgy döntöttem, hogy inkább túrós rétest csinálok :)) mert még a végén azt hiszi valaki, hogy lenyúltam a recijeidet :))))

Belly írta...

Nekem is nagyon tetszik.Férj nagy túróimádó,én meg őt imádom,úgyhogy eltettem a recepted :-)

Elisabeth írta...

Bianka-Annyira gusztusos, és gyönyörü a rétestésztában kreációid, hogy megszédülök. A felvétel, és a tálca is nagyon szép!
Kellemes, és szép weekend-et kivánok neked!

Mary írta...

Nagyon ötletes és guszta!:)

Reka írta...

Egy dij var rad nalam !!!!

trinity írta...

Nem a vargabélesre hajaz? De szuper!!!

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm

Trinity de írtam is, hogy vargabélessel rokonságban is lehetnének csak más a kialakítás és a tészta :)
Viki lopjad :)))
Réka nagyon szépen köszönöm