2011. jan. 29.

Túrógombóc torta


Már nagyon régóta izgatta a fantáziámat a túrógombóc torta. Teljesen extázisba jöttem, hogy végre volt egy alkalom, hogy el is készíthettem egyik nagyon jó barátunk 30. meglepetés szülinapjára. És valóban felejthetetlen élményben volt részem, annyira harmonikus íze van, annyira finom, és valóban a nevéhez hűen az íze is gombócos.
Alap receptet
Aminal láttam, de ahogy Ő is, én is eszközöltem pár változást, amit végül nem bántam meg és mindenkinek ajánlok. Először is a piskótát a saját receptem alapján készítettem, a krémet erősebben ízesítettem, a torta három rétegű lett, a külsejét túróval vontam be, mert irtó sok krém lesz az alapanyagokból, és cukros, fahéjas pirított zsemlemorzsával díszítettem, hiszen még is csak túrógombócról beszélünk :)))

Piskóta: 8 tojás – 8 csapott kanál cukor – 8 kanál liszt – 2 késhegynyi sütőpor – csipet só
Túró krém: 500g túró – 0.5 l tej – 1 citrom reszelt héja – 100 g búzadara – 4 g keményítő – 120 g cukor – 2 bő kanál vaníliás cukor (ha lehet bourbon) – 3-4 kanál vanília esszencia – 0,5 l habtejszín
Teteje: 500g tejföl – 1,5 dl habtejszín – fél citrom reszelt héja – 2 nagy kanál zselatin – 1 dl víz – 10 g cukor – 1 nagy kanál vanília esszencia
Még: baracklekvár - zsemlemorzsa – cukor – fahéj

Piskótát elkészíthetjük egy nappal vagy napokkal hamarabb is. Csak jól csomagoljuk be, hogy ne száradjon ki. Én is így tettem.
A tojásokat kettéválasztjuk a fehérjét kemény habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a sót. Ha kemény a hab lassan adagoljuk a cukrot, majd ugyancsak lassan egyenként a tojások sárgáját és legvégén lassan a sütőporral elkevert lisztet. Miután miden alapanyag belekerül még legalább 2-3 percig dolgoztassuk a robotgéppel. Egy kikent (én kevés olajjal szoktam) és kilisztezett tortaformába öntjük, majd 180 fos előmelegített sütőben kezdjük el sütni, amikor már érezzük az illatát visszavesszük 160-170 fokra. Sütési idő kb 35-40 perc. Csak a legvégén nyissuk ki a sütő ajtaját és tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész és kihűlt 3 felé vágjuk.

Túrókrémhez feltesszük a tejet a cukorral forrni. Hozzáadjuk a búzadarát, keményítőt és egy sűrű krémmé főzzük. Olyan lesz, mint egy elrontott kemény, tejbegríz. Addig a túrót a folyékony tejszínnel átnyomkodjuk a krumplinyomóval és hozzáadjuk a reszelt citrom héjat, vanília esszenciát és van. cukrot. Ha egy kicsit hűlt a grizes krém, robotgéppel összedolgozzuk a kettőt. Ha még szükséges ízlés szerint adhatunk még hozzá cukrot.
A piskótalap alsó részét visszatesszük a tortaformában, amit előzőleg alufóliával körbe magasítunk, mert a végső művűnk magasabb lesz a formánál ( formát és az alufóliát is kenjük meg olajjal, vékonyan ecsettel, hogy ne tapadjon házzá a krém) Bőven kenjük meg baracklekvárral, majd jöhet egy adag túró, következő piskóta, lekvár és újra túró, majd rá a teteje. Úgy dolgozzunk, hogy a végén maradjon túró az oldala kenésére és pár gombócka formázásához. Tegyük hűtőbe, amíg készítjük a tejfölös tetejét.

A tejszínt habbá verjük, félidőben a cukrokat hozzáadva, majd robotgéppel folytatva jöhet bele a tejföl és citrom reszelt héja. Leírás szerint elkészítjük a zselatint a deci vízzel, de ne forraljuk, mert veszít a hatásán. Folyamatos kavargatás mellett egy kicsit hűtsük, majd tegyük a tejfölös krémhez. Keverjük el, majd öntsük a torta tetejére. Na itt a bibi. Szerintem ennek a mennyiségnek elég a fele vagy háromnegyed része is. Vagyis én nem tettem rá az egészet. Ezt is ízlés szerint még cukrozhatjuk. Tegyük hűtőbe. Legalább 2-4 óra kell a dermedésig.

Ha megdermedt fejtsük le a burkot, ha kell kést is vegyünk igénybe, majd kenjük be a szélét a megmaradt túrómasszával. Egy csepp olajon megpergelünk egy kis zsemlemorzsát, amit ízlés szerint fahéjjal és cukorral ízesítünk. A torta tetejét megszórjuk a morzsával, valamint a gombócokat is beleforgatjuk. Én a színe kedvéért koktél cseresznyével is díszítettem.
Sajnos a képek nem lettek szépek, mert már nem volt időm csicsázni, így a tortadobozban és a szülinapon fényképeztem.

24 megjegyzés:

családi tűzhely írta...

Ez nagyon szupi lett.

Nelli írta...

Nagyon ötletes!Tetszik!:-)

Ditta tortái írta...

Fantasztikus lett,szívesen megkóstolnám:-)

Mézigörl írta...

:-D Tyűamindenségitneki! Ügyes vagy nagyon! :-))

Brigitta írta...

Nagyon jól hangzik,és szép is,éés,milyen fini lehet!:)

Könyvlelő Kritta írta...

Azt a mindenit, de jól néz ki, nagyon szép lett és biztos nagyon finom is.

Gál Edith írta...

Nyami, fincsi lehet!! :)
Ügyes vagy!!!

Liza írta...

Ezt ki kell próbáljam, isteni finom lehet!

Ami írta...

Milyen guszta lett! :)
Örülök, hogy kipróbáltad, és hogy jól sikerült :).
Tetszik a díszétés is!

Mary írta...

Csodás lett!:)

Hobbychef írta...

Kedves Bianka!
Amellett, hogy minden receptedet élvezem, külön köszönöm, hogy szerény kis blogomat rendszeresen felkeresed. Ezért engedd meg, hogy köszönetem ezúttal is kifejezzem. Tudom, ezt a díjat már többször is megkaptad, sőt Te is megtiszteltél ezzel a díjjal, mégis úgy érzem, hogy nálad a megfelelő helyen van.

Mónika írta...

Nagyon ötletes!

andi írta...

nagyon nagyon jól néz ki!!

Citromhab írta...

Nagyon ötletes ez a torta és szép is!

Reka írta...

Ngayon otletes, izgalmas, nagyon tetszik, ugyi vagy es nagyon kreativ!!!!

Praliné Zsuzsi írta...

Szuper ötlet, fantasztikusan néz ki!

Latsia írta...

Bianka, ez nagyon jópofa!:-) Tetszik!

Alexa Christi írta...

Csodaszép a tortád! Kérlek, hogy nézz be hozzám! :)

Ottis írta...

Nahát, képzeld egy hete azon gondolkodom, hogy túrógolyós tortát sütök, erre fel tegnap megláttam, hogy te elkészítetted!Nagyon szép lett, egyszer én is elkészítem!

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Gizi írta...

Szuper!! Szuper!! Már megcsodáltam többször, de mindig vissza kell jönnöm gyönyörködni benne. Jaaa, és jó nagyokat nyelek közben.:))

Foodafok írta...

Nagyon ötletes torta. Nem is szabadna hozzányúlni. Inkább kettőt kéne mindig csinálnod.

Szemi írta...

Hú, ebből aztán szivesen megkóstolnák egy ilyen szeletkét! :)

Kérlek nézz be hozzám, vár rád egy baráti ölelés, remélem,hogy elfogadod. :)

Névtelen írta...

Jaj, de jól néz ki! :) Imádom a túrógombócot, ez is nagyon finom lehet, úgyhogy valamikor biztosan el fogom készíteni.