2011. febr. 22.

Csőben sült zöldségek, kapros sajtszósszal


Ha leszámítjuk a kis lisztet és sajtot, mehet is a diétás kategóriába. És ez a kis nüánsz meg tényleg nem mérvadó és nyugodtan fogyaszthatja mindenki. Nem csak köretnek, de főételként is megállja a helyét. Gyorsan elkészül és húsmentes életvitelbe is beilleszthető.

Egy kis csomag kelbimbó (nénikék árulják a piacon, így sajnos nem tudom mennyi, de olyan 4-5 marék) – 3-4 nagy fej gomba – 1 nagy vagy 2 kisebb sárgarépa – 1 nagy gerezd fokhagyma – só vagy ételízesítő – 5 dkg margarin vagy vaj – 1 kanál liszt – tej – só – bors – majoránna – kapor – 2 ujjnyi sajt + szórás

Előpároljuk a zöldségeket. A kelbimbót és a sárgarépát előkészítjük. A répát félbe (ha, vékony akkor nem kell) és nagyobb darabokra vágjuk. Tegyük fel őket egy edény vízbe, szórjuk meg sóval vagy ételízesítővel (én ezzel) és nyomjunk bele egy nagy gerezd fokhagymát. Mindig a kelbimbót figyeljük, hogy ne főjön szét, maradjon roppanós, mert még megy a sütőbe is. A vége előtt tegyük bele a nagyobb darabokra szelt gombát, majd szűrjük le. Ha zöldségről van szó én szeretem, ha rágósabb marad.
Készítsünk egy besamel mártást. Olvasszuk meg a margarint, pirítsuk meg rajta a lisztet, majd fokozatosan öntsük fel langyos tejjel, míg egy mártásos állagot nem kapunk. Fűszerezzük, majd a végén mehet bele a sajt és kapor. Forgassuk az egészbe a leszűrt zöldségeket, tegyük egy kikent hőálló tálba és szórjuk meg sajttal. Tegyük sütőbe és süssük készre. Valóban az enyémen lehetett volna pirosabb is a sajt, de az éhség nagy úr :))))

13 megjegyzés:

Ami írta...

Imádom az ilyen jellegű kajákat! Nyaminyami

gondaanyu írta...

Én is .
Férjeknek kis kolbásszal megbolondítva tökéletes.

Nelli írta...

Juj, de nagyon szeretném!Szeretem a besameles dolgokat nagyon!:-)

Ildy írta...

Guszta lett, tetszik a reci.

Hobbychef írta...

Guszta és finom. Bár miután nem vagyok vega, egy kis hús pl. darálthús is jöhetne bele.

Szemi írta...

Finooom! :)

Ditta tortái írta...

Nagyon finni lehet:-)

Mézigörl írta...

Imádnám! Szuper ötlet a kapros mártás! :-D

Praliné Zsuzsi írta...

Istenien néz ki a sok sajttal a tetején!

Kreatív konyha írta...

Nagyon jól néz ki!

Mary írta...

Guszta mondhatni mindig.

Dió Bisztró írta...

... és köretnek is milyen finom :Ö

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm