Ezt a receptet egy száz éves Tina magazinból téptem ki. Mivel a sok újságtól nem férnék el – örököltem is régi szakács magazinokat – a nekem kedves recepteket kitépem és úgy teszem el. Így néha előveszem, átnyálazom és elkészítek belőle valamit. Így akadtam erre a remek receptre. Annyira puha finom a tésztája és ahogy átjárja a lekvár…... Tiszta orgia, pedig mennyire semmilyen és egyszerű egy sütemény :)
5 dkg margarin vagy vaj – 300 g rétes liszt – só – 1,25 dl tej – fél kocka élesztő – 24 g cukor – 1 tojássárgája (fehérje nem kell) – lekvár – 5 dkg margarin a kenéshez
Most kivételesen az élesztőt nem kell külön felfuttatni. A liszthez hozzáadjuk a száraz alapanyagokat, az olvasztott vajat és a langyos tejben elmorzsolt élesztőt. A robotgép csigás végével jól összekeverjük. 40 percre tegyük meleg helyre kelni. Ha letelt az idő, nyújtsuk ki és bőségesen kenjük meg lekvárral (jelen esetben szilvalekvárral). A szélén hagyjunk ki vagy 2 cm lekvármentes területet, hogy tekerésénél ne folyjék ki. Vágjuk fel kb. másfél ujjnyi vastag szeletekre és tegyük sütőpapíros tepsibe, hagyva egy kis helyet, mert még nőnek. Tegyük meleg helyre 15 percre pihenni.
A maradék margarin olvasszuk krémessé és bőségesen kenjük meg a csigák tetejét és széleit. A teteje tocsoghat. Ha még szükséges olvasszunk margarint. Tegyük 175 fokos előmelegített sütőbe és 20 perc alatt, süssük készre. Sütőtől függően lehet több vagy kevesebb is.
5 dkg margarin vagy vaj – 300 g rétes liszt – só – 1,25 dl tej – fél kocka élesztő – 24 g cukor – 1 tojássárgája (fehérje nem kell) – lekvár – 5 dkg margarin a kenéshez
Most kivételesen az élesztőt nem kell külön felfuttatni. A liszthez hozzáadjuk a száraz alapanyagokat, az olvasztott vajat és a langyos tejben elmorzsolt élesztőt. A robotgép csigás végével jól összekeverjük. 40 percre tegyük meleg helyre kelni. Ha letelt az idő, nyújtsuk ki és bőségesen kenjük meg lekvárral (jelen esetben szilvalekvárral). A szélén hagyjunk ki vagy 2 cm lekvármentes területet, hogy tekerésénél ne folyjék ki. Vágjuk fel kb. másfél ujjnyi vastag szeletekre és tegyük sütőpapíros tepsibe, hagyva egy kis helyet, mert még nőnek. Tegyük meleg helyre 15 percre pihenni.
A maradék margarin olvasszuk krémessé és bőségesen kenjük meg a csigák tetejét és széleit. A teteje tocsoghat. Ha még szükséges olvasszunk margarint. Tegyük 175 fokos előmelegített sütőbe és 20 perc alatt, süssük készre. Sütőtől függően lehet több vagy kevesebb is.
25 megjegyzés:
Hűűű, ez jó! Én még az illatát is érzem... vajon fügelekvárral is jó lesz?
Ez az Egyszerű recept már nálam is szerepel a várakozó listán, de most megerősítettél. Eddig én a tölt eléknek sósban gondolkodtam, de a lekvár is isteni lehet.
Nagyon szépek lettek:)
Nagyon szépek lettek! :)
Nagyon guszta! :) És a fotó is szuper, mint mindig! :)
De finom lehetett!Feltettem a ragut!:-)
Köszönet érte!!!!!
Gyönyörűek lettek!
Igencsak szeretném!
Nagyon helyes kis csigák:-)
Szép kis csábítás,most hogy kezdek "étvágyas" lenni!:))
Lekvár eszembe nem jutott volna.. pedig milyen kézenfekvő!
Nagyon szerenék most felfalni egyet :)
Nagyon gusztusosak!
Mindenkinek köszönöm
Küldök :)
Nelli megnézem
Bianka, ez nagyon guszta! Sokszor a legegyszerübbek a legfinomabbak! :)
De fincsi lehet!:-))
Jöttem a cserét lebonyolítani.:))) Nagyon guszták és gondolom nagyon finomak is ezek a csiguszok.Már de. szemeztem velük, csak nem volt időm írni.
Egy csomó dzsemem várakozik a kamrában, hogy felhasználjam, ez jó ötlet lesz. Nagyon szépek.
Éljenek az egyszerű sütik!
Mit nem adnék most érte...
Mit nem adnék most érte...
Huu, de megkivantattad velem! Nagyon szepek!
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm
Én nem csak megcsodáltam ma, hanem gyorsan meg is sütöttem. Mivel dolgoztam, hogy vacsorára el is készüljön, expressz élesztő került bele... de csak dícsérni tudom, nagyon ízlett a családnak. Köszönöm:)
Nagyon örülök
Megjegyzés küldése