Ha bárki megkérdezné melyik a kedvenc ételem, egyből rávágnám, hogy töltött káposzta. Bár én ilyen téren elfogult vagyok, de szerintem apukám készíti a legjobban. Ezért, ha úgy adódik az ő feladata, hogy megfőzze, így nem venném el tőle a dicsőséget és íme, az ő receptje, amivel a saját születésnapján kedveskedett nekünk :)
1 kg hús (sertés vagy pulyka) – 20 levél savanyú káposzta – 1 kg apró savanyú káposzta – 2 hagyma – fokhagyma – 1 bögre rizs (kb 3 dl) – só – bors – pirospaprika – 15 dkg szalonna – füstölt hús (pl oldalas)
A húst, a szalonnával, hagymával és ízlés szerinti fokhagymával ledaráljuk. Hozzákeverjük a fűszereket és a bögre rizset. Ha szükséges a káposztát mossuk át, hogy ne legyen annyira savanyú. A leveleket töltsük meg a darált keverékkel, majd a szélét tunkoljuk be, hogy főzés közben ne szökjön meg a hús. Egy nagy edény aljára öntsünk egy kis olajat, tegyünk egy adag aprót, egy sor tölteléket, füstölt húst, aprót, tölteléket, füstölt húst. Amíg csak tart, csak a végét zárjuk apróval, majd a tetejét szórjuk meg pirospaprikával. Öntsük fel annyi vízzel épphogy csak ellepje, majd lassú tűzön főzzük készre. Ha időközben szükséges pótoljuk a vizet. Tejföllel tálaljuk.
1 kg hús (sertés vagy pulyka) – 20 levél savanyú káposzta – 1 kg apró savanyú káposzta – 2 hagyma – fokhagyma – 1 bögre rizs (kb 3 dl) – só – bors – pirospaprika – 15 dkg szalonna – füstölt hús (pl oldalas)
A húst, a szalonnával, hagymával és ízlés szerinti fokhagymával ledaráljuk. Hozzákeverjük a fűszereket és a bögre rizset. Ha szükséges a káposztát mossuk át, hogy ne legyen annyira savanyú. A leveleket töltsük meg a darált keverékkel, majd a szélét tunkoljuk be, hogy főzés közben ne szökjön meg a hús. Egy nagy edény aljára öntsünk egy kis olajat, tegyünk egy adag aprót, egy sor tölteléket, füstölt húst, aprót, tölteléket, füstölt húst. Amíg csak tart, csak a végét zárjuk apróval, majd a tetejét szórjuk meg pirospaprikával. Öntsük fel annyi vízzel épphogy csak ellepje, majd lassú tűzön főzzük készre. Ha időközben szükséges pótoljuk a vizet. Tejföllel tálaljuk.
14 megjegyzés:
Ó, imádom a töltött káposztát!!
egyszer ki kellene próbálni pulykahusival is. bíztos finom, bár a szarvascombbal is remek fogás.
ismét gyönyörű fotókat kaptunk.
Én is nagyon szeretem, nem tudom megunni. Nagyon-nagyon gusztusos a Tiéd!
Milyen kis guszta az egész ételkompozició! Igazán ügyes vagy Bianka!
A töltött káposztában is az a jó, hogy sokféleképpen el lehet készíteni.
Pulyka húsból még nem készítettem, de lehet még finomabb.Én mostanában cserépedényben készítem és gerslivel a rizs helyett.
Szépek a fotók, mint mindig!:-)
Csodaszép tálalás finom és gusztusos étellel.:)
Nekem is kedvencem
Megértem, hogy ez a kedvenced:-))
Nagyon szeretem, kár hogy kevés nagy ünnep van az évben, mert általában csak akkor főzök töltött káposztát.
Que rico, la cebolla le da un toque a todo. Te quedó fantástico. Saludos y te deseo lo mejor.
¡Eres una gran cocinera!
Ugyi apukad van!!!!
Most nyelek nagyokat... istenien néz ki!
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm, apu nevében is
Hú, nagyon-nagyon guszta!
Ja, ugye majd jössz W-re dumálgatni?:)
Megjegyzés küldése