2011. máj. 29.

Epres, joghurtos torta (gluténmentes)

A részemről, nagyon közeli családtag szülinapját ünnepeltük. Mivel hölgyről van szó, a korát ne firtassuk, hiszen lélekben mindenki húsz évesnek érzi magát. Eme alkalom örömére készítettem ezt a csodás tortát, ha nem is külsőségekben, inkább magában az íz világában szuper. Mivel a nővérem is részt vett és kedveskedni akartam neki, hogy ő is ehessen belőle (lisztérzékeny) rizslisztből készült a piskóta. Csak volt egy kis bibi, mert nem vettem észre, hogy már alig van belőle, így egy kanál darált mandula (macaronból maradt vissza) is került bele. A képek a bulin készültek. Az ünnepeltnek itt is sok-sok boldogságot szeretnék kívánni. Teljesüljön minden álma….

Tortalap: 4 tojás – 4 kanál rizsliszt, ha nem diétás, akkor sima rétesliszt (jelen esetben 3 kanál rizs és 1 kanál mandula) – 4 kanál cukor – egy csipet sütőpor
Joghurtos rész: 3 natúr joghurt – 2 habtejszín – 1 habfixáló – 1 nagy tasak dr. Oetker zselatin fix – 3 kanál cukor – 1 vaníliás cukor
3 marék eper + 2 db eper a díszítéshez és mentalevél

A tortalapot, most nagyon vékonyra készítettem, mert a joghurtos rész a lényeg. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a sót. Ha kemény a hab lassan adagoljuk a cukrot, majd ugyancsak lassan egyenként a tojások sárgáját és legvégén a sütőporral elkevert lisztet. Egy kikent (én kevés olajjal szoktam), aljában sütőpapírral kibélelt formába öntjük (jelen esetben kis tepsi és a hozzávalók aránya is ehhez mért). Érdemes csattós tepsit vagy tortaformát használni. 180 fokos előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd pár perc múlva visszavesszük 160-170 fokra. Sütési idő kb. 18-20 perc. Hagyjuk hűlni.

Aki nem zselés párti csukja be a szemét :)))) A joghurtos részre, számoljunk legalább 4-5 óra dermedési időt. A habot a habfixálóval leírás szerint felverjük. A joghurtokat robotgéppel, legalább egy percen át keverjük össze, a cukrokkal (azt mindenki ízlése szerint adagolhatja) és a zselatinnal. A habot és a joghurtot, egy nagyobb kanállal óvatosan összekeverjük, majd hozzáadjuk a négybe vágott kisebb epreket is. Keverjünk még rajta egyet vagy kettőt, hogy az eper egy kicsit kiengedjen a levéből és ezzel is ízesítse a joghurtos részt. Ezek után az egészet öntsük a piskótára, igazgassuk meg, majd irány a hűtő. Ha megdermedt ízlés szerint díszíthetjük. Tálalásig hűtőben tartsuk, majd utána is.

22 megjegyzés:

María írta...

Fantasztikus tortát sütöttél! Isten éltesse sokáig az ünnepeltet!!

Citromhab írta...

Bianka, a tortád "külsőségekben" is szuper!!

Könyvlelő Kritta írta...

Gyönyörű lett a torta, és fotók is igazán szépek! :)

Ottis írta...

Nagyon szép, ennék belőle!

Adél írta...

Nagyon guszta,imádom az epret.Boldog szülinapot az ünnepeltnek!

Mézigörl írta...

Ahh, csodálatos! Úgy beleharapnék! :-)

Mary írta...

Nagyon szépet alkottál! :)

Mónika írta...

Tökéletes torta!

sara & Miki írta...

Un desert racoritor si de sezon. Minunat.

Andi/cuki írta...

Boldog szülinapot! Isteni lehetett a torta!:-))

Éva írta...

Nagyon szép lett a torta! Szívesen lettem volna az ünnepelt helyében, legalább a torta felszeleteléséig!:-)

Ditta tortái írta...

Nagyon finom lehet ,és gyönyörű!

Foodafok írta...

Nagyon guszta. Az ilyeneket nagyon szeretem.

Edó írta...

Én is ennék belőle:)

4Gyerek írta...

ez bíztos olyan finom volt, hogy mind elfogyott.

Kati írta...

Csodaszép, ügyes vagy.

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Dia írta...

Nagyon kívánatos!

Elisabeth írta...

Bianka-a joghurtos eper tortád valami szuper fantasztikus szép, és könnyü...nembeszélve hogy mennyire finom volt!

Raindrop írta...

Tyű, nem semmi!
Igazán ünnepi így nem kereken is, sőt! :)

Nusi írta...

Istenien néz ki ez a torta! Meg szeretném csinálni a testvérem születésnapjára, de a hozzávalóknál kicsit megakadtam. A 2 habtejszín alatt, mekkora kiszerelésre kell gondolni?
Előre is köszönöm a választ!

Bianka írta...

Nusi 2dl-es kiszerelés egy darab tejszín