2011. máj. 5.

Taco

Bevallom fiatalabb koromban még az erős gondolatától is kirázott a hideg, de ahogy teltek, múltak az évek, mint jobban és jobban megbarátkoztam, olyan mértékben, hogy most már nem csak kedvelem, de kívánom a pikáns ételeket. Emiatt a mexikói ételek is barátaim lettek.
Pont jókor jött a
Fűszeráruház megkeresése és az általuk küldött 3 mexikói fűszerkeverék. Köszönöm nekik és ajánlom a figyelmetekbe remek termékeiket.
Magát az alap receptet
Horasz blogjáról lestem, de saját ízlésünkre formáltam. 2-3 főre

Hús: fél kiló sertés darált hús – taco fűszerkeverék
Egy kis olajon fehéredésig pirítjuk a húst, majd felöntjük 1-1,5 dl vízben elkevert fűszerrel és hagyjuk megpárolódni. Ha lefőtt a víz, egy kicsit át is piríthatjuk.
Guacamole: 1 puha érett avokadó – 1 gerezd fokhagyma – lime citrom leve – 1,5 kanál tejföl – 1 szál újhagyma – só – bors
Magyarul avokadó krém. Nagyon finom még magában is egy szelet kenyérre kenve. Az avokadót kettévágjuk, megszabadítjuk a magjától, majd egy kanál segítségével kivájjuk a húsát. Pépessé keverjük a tejföllel, sóval, borssal, préselt fokhagymával, nagyon apróra szelt újhagymával, valamint ízlés szerinti citromlével

Paradicsom salsa: 2 nagyobb paradicsom – só – bors – majoránna – petrezselyem – 2 szál újhagyma – citrom leve
A paradicsomot, nagyon, nagyon apróra vágjuk, meglocsoljuk ízlés szerinti citromlével, majd összekeverjük a hagymával és fűszerekkel.
Babpüré: 1 vörös bab konzerv – só – bors – fokhagyma – kevés paradicsompüré – cukor vagy Bonduelle mexikói babkonzerv
Ezt a második lehetőséget azért írom, hogy ha valaki szereti, vagy erre van igénye ezzel is megoldhatja. Kibontjuk és botmixerrel mártással együtt nagyobb darabokra pürésítjük. A sima babbal is ugyanígy járunk el, csak leszűrjük és ízesítjük. Ha kezelhetetlenül száraz lenne, adjunk hozzá egy kis levet a babról.

Szükségünk van még sajtra, lilahagymára, kisebb fajta tortilla lapra. Aki szeretné házilag is elkészítheti.
Hogy legyen idejük összeérni minimum egy fél órával hamarabb készítsük el a püréket és a paradicsomot. Az a jó ebben az ételben, hogy valóban mindenki ízlése szerint ízesítheti, adhat vagy vehet el fűszereket, és úgy állítja össze, ahogy csak akarja.
Jelen esetben a következőképpen rétegeztem: avokadó krém – babpüré – forró hús – hagyma – sajt és paradicsom. Utána érdemes az egészet átmelegíteni.

18 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

Szuper lett! :)
Kíváncsi voltam, hogy mit hozol ki a tegnapi képen lévő anyagokból.

nemeth-ek írta...

nyammmmmmiiii! Elsőre űgy tűnt, hogy jó tömény kaja, de nem is! Jól néz ki! Megkóstolnám!:)

Raindrop írta...

Imádom a taco-t! :)
Nagyon baba lett!

4Gyerek írta...

ezek szerint még naaaaagyon fiatal vagyok. hurrá. köszönöm.

a képek jók, csípős nélkül bevállalom.

Maryenne írta...

Jól néz ki nagyon! :)
Megenni epém miatt nem bírnám sajnos!

Viki írta...

Nekem jöhet a csipős azt még a nemlétező epén is bírja :) Nagyon jól néz ki és jól hangzik.

Ami írta...

Hogy ez milyen guszta! :) Kékek szépen! :)

Erinacea írta...

Szuper lett! Imádom a mexikói kajákat!

Kati írta...

Én is kérnék, nagyon guszta,

Nelli írta...

Bianka!Megint fincsit hoztál nekünk!Én is szeretem a csípős ételeket.

Éva írta...

Nagyon jól néz ki, szeretem a csipős ételeket guszta!

Sara & Miki írta...

Vreau si eu... O zi frumoasa.

Jutka írta...

Jajj de nagyon szeretjük, én is gyakran szoktam készíteni, nagyon guszta. Egy szép és kellemes napot!

Szemirámisz írta...

Finom lehet!

Vali írta...

Tacot még nem ettem, csípmentesen bevállalnám. Na jó egy picikét csíphet.

Elisabeth írta...

Bianka, gratulálok, hogy nálatok is bejött a taco. Nálunk elég gyakran készitjük, és igaz hogy pikáns, de a közekpes pikáns az nagyszerü. Tejföllel kenjük a taco-t és igy lecsillapitja a pikáns csipős izet.
Finomn kinézete...ügyes vagy!!!

e-agi írta...

Jól néz ki.. nyammmi! :)
Szeretem! :)

trinity írta...

Én is így vagyok a csípőssel, már nagyon szeretem! Finom lett ez is nagyon!