Két napja szabadságon vagyok, és szokásomhoz híven ilyenkor apuékat szórakoztatom Palkóval együtt. Olyan ritkán látom őket, hogy kihasználom ezeket a kellemes pillanatokat. Mivel már három napja árválkodott a hűtőben egy csomag gomba arra gondoltam, hogy itt az alkalom átvinni hozzájuk és elkészítni meglepi ebédnek, mire hazaérnek, mert hát férjem nem eszi, így legalább van kivel megosztanom ezt a remek finomságot.
Gomba: 2 közepes hagyma – 1 gerezd fokhagyma – 6 nagyobb fej gomba – 1 fél paprika – 1 kisebb paradicsom – só – bors – majoránna – pirospaprika – 1,5 kanál tejföl – 1,5 kanál liszt – olaj
Puliszka (polenta): – 8 nagyobb kanál kukoricadara (kb. 18-20 dkg) – 1 l víz – 1 csapott kiskanál só
Paradicsom: 3 nagyobb paradicsom – a paprika másik fele – 1 közepes hagyma v 2 db újhagyma – só – cukor – ecet – olivaolaj – petrezselyem – csipet majoránna – 2 levél friss bazsalikom
Olajon megdinszteljük az apróra szelt hagymát, majd sorban hozzáadjuk fokhagymát, paprikát és paradicsomot. Ha üveges lett a hagyma, megfűszerezzük és legvégén megszórjuk 1,5 kiskanál pirospaprikával. Felöntjük egy bögre vízzel és legalább tíz percig hagyjuk rotyogni. Addig készítsük elő a gombát, majd adjuk hozzá az alaphoz. Én a gombát nagyobbra szeretem vágni, hogy legyen mit rágni :). Adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje a gombát, de nem túl sokat, mert a gomba is ereszt levet. Ha megfőtt sűrítsük be tejfölös habarással.
A puliszkához feltesszük forrni a sós vizet. Ha lobog folyamatos kevergetés mellett, hozzáadjuk a kukoricadarát. Nem lehet magára hagyni, mert vulkánként fortyog. Legalább 15 perc szükséges, de kóstolással is ellenőrizhetjük, hogy készen van-e. Egy kásánál sűrűbb masszát kell, hogy kapjunk. Akkor jó, amikor az edényen egy hártya keletkezik, de maga a puliszka elválik tőle. Ne ijedjünk meg, ha folyós, mert a puliszka pár percen belül megkeményedik. Ha megfőtt öntsük át egy tálba. Ha az edénybe tapadt volna, ne izguljunk egy napos áztatás után teljesen elválik az edény faláról és olyan lesz mint újkorában.
A paradicsomsalátához vágjuk fel a zöldséget, majd ízlés szerinti fűszerezéssel készítsünk egy dresszinget. A végén tépkedjünk bele vagy két levél bazsalikomot.
Gomba: 2 közepes hagyma – 1 gerezd fokhagyma – 6 nagyobb fej gomba – 1 fél paprika – 1 kisebb paradicsom – só – bors – majoránna – pirospaprika – 1,5 kanál tejföl – 1,5 kanál liszt – olaj
Puliszka (polenta): – 8 nagyobb kanál kukoricadara (kb. 18-20 dkg) – 1 l víz – 1 csapott kiskanál só
Paradicsom: 3 nagyobb paradicsom – a paprika másik fele – 1 közepes hagyma v 2 db újhagyma – só – cukor – ecet – olivaolaj – petrezselyem – csipet majoránna – 2 levél friss bazsalikom
Olajon megdinszteljük az apróra szelt hagymát, majd sorban hozzáadjuk fokhagymát, paprikát és paradicsomot. Ha üveges lett a hagyma, megfűszerezzük és legvégén megszórjuk 1,5 kiskanál pirospaprikával. Felöntjük egy bögre vízzel és legalább tíz percig hagyjuk rotyogni. Addig készítsük elő a gombát, majd adjuk hozzá az alaphoz. Én a gombát nagyobbra szeretem vágni, hogy legyen mit rágni :). Adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje a gombát, de nem túl sokat, mert a gomba is ereszt levet. Ha megfőtt sűrítsük be tejfölös habarással.
A puliszkához feltesszük forrni a sós vizet. Ha lobog folyamatos kevergetés mellett, hozzáadjuk a kukoricadarát. Nem lehet magára hagyni, mert vulkánként fortyog. Legalább 15 perc szükséges, de kóstolással is ellenőrizhetjük, hogy készen van-e. Egy kásánál sűrűbb masszát kell, hogy kapjunk. Akkor jó, amikor az edényen egy hártya keletkezik, de maga a puliszka elválik tőle. Ne ijedjünk meg, ha folyós, mert a puliszka pár percen belül megkeményedik. Ha megfőtt öntsük át egy tálba. Ha az edénybe tapadt volna, ne izguljunk egy napos áztatás után teljesen elválik az edény faláról és olyan lesz mint újkorában.
A paradicsomsalátához vágjuk fel a zöldséget, majd ízlés szerinti fűszerezéssel készítsünk egy dresszinget. A végén tépkedjünk bele vagy két levél bazsalikomot.
19 megjegyzés:
Nagy kedvencünk ez a menü :)
Kellemes szabadságolást neked és jó pihenést!
Arata bine, ciupercile imi plac mult. Concediu placut!
Ha ranezek is ehes leszek :-)))).
Bizony - bizony én is megéheztem, nagyon guszta a paprikásod.
Foarte gustoasa,mamaliga cu ciuperci...foarte buna!!! O seara minunata!
Nagyon finom a gomba paprikás,gusztára sikeredett .Nálam is gomba volt ma ebédre,csak levesnek.
Nagyon guszta amit készítettél!Szüleidnek ízlett? Gombát nagyon szeretem puliszkát is ettem már, csak külön-külön. Biztos finom így együtt is!
Nyami, nyami! Valamikor be is iktatom hamarosan.:)
Éva, nálunk el sem lehetne képzelni a gombabaprikást puliszka nélkül. :) Összenőttek:)
Browsing the web of blogs, I ended up here in yours.
I love your blog: Recipes, graphics, all the interesting content.
I have added to your followers so you do not lose more sight.
If you like,come in my blog... you're welcome.
Excuse my English, I'm Italian
La Magica Zucca
Nagyon szeretem a gombapörköltet, a puliszkát, de ez a bazsalikomos paradicsomsaláta... hú, de jó lehet hozzá! :)
Lehet tudni, hogy a férjed melyik "alkotóelem" miatt nem eszi ezt a finomságot? Csak mert enyémpasi a puliszkát nem eszi. Gombával nincs semmi baja.
Nekem egyikkel se, sőőőőőt.
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm.
Férjem sem a gombát sem a puliszkát nem eszi :)
Apuéknak nagyon ízlett
Kellemes pihenést neked a szabadság ideje alatt! A puliszkát én sem párosítottam még gombával, de nagyol néz ki! Szerintem hamarosan nálunk is része lesz az ebédnek! Köszi a receptet! :)
Nagyon finom lehet! Puliszkát még nem csináltam, de készülök rá.
Gomba nagy kedvencünk! :) Puliszkát még én se csináltam.:)
Guszta lett. Imádom a gombapaprikást, de puliszkával még nem ettem. Lehet, hogy kipróbálom.
Nyami! Ez nagyon guszta! Kedvencem :)
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm
De jó érzés lehetett a szüleidnek ez a fajta finom kényeztetés a gyomrukon keresztül :) Alkotó szabadság, mint aktív pihenés :D Számomra hatalmas átütés a puliszka garnírungként, bár szeretem, de eddig csak jó hideg tejjel leöntve volt szerencsém enni...
Megjegyzés küldése