2011. aug. 1.

Padlizsánkrém, paradicsomkosárban

Kedvenc krémem és kedvenc padlizsán ételem. Bár ezt most kivételesen a nővérem állította össze, de mindketten anyatejjel szívtunk magunkba és egyformán finomra készítjük ezt a csodás kencét. Sokan már csak az ízét meghazudtoló, csúnya színe miatt sem merik megkóstolni. Így ha vendégeket várunk, tálaljuk szép piros paradicsomban.

Kisebb adag: 2 közepes padlizsán – 1 fej kisebb hagyma (vagy ízlés szerint) – só – olaj – majonéz - pár csepp - 2-3 csipet cukor A padlizsánt (vásárlás technikája, minél könnyebb annál jobb, mert akkor kevesebb benne a mag) megsütjük. Általában tűzhelyen, egy platnin sütöm (sütjük) a tűzhelyet letakarva alufóliával, hogy ne legyen koszos a lecsurgó padlizsán lé miatt. Higgyétek el, sokkal finomabb íze lesz, ha nyílt lángon készül, mint a sütőben. Össze sem lehet hasonlítani. Vagy grillen, a kertben. Na, az az igazi király élvezet.
Ha megsült, tegyük egy tálba és hagyjuk pár percig pihenni letakarva egy konyharuhával. Majd óvatosan tisztítsuk meg a héjától és hagyjuk a húsát lecsepegni. Az öregek és a nagyok fakéssel trancsírozzák, mert azt mondják, akkor nem keseredik meg. Én a modern kor gyermeke már csak botmixerrel dolgozom át, míg krémes nem lesz. Adok hozzá egy apróbb hagymát is, de ez is ízlés kérdése, ki hagymásabban, ki kevésbé szereti. Adjuk hozzá sót, majd lassan adagoljuk az olajat, miközben már nagy erőkkel keverjük kézzel vagy robotgéppel. Én kb 4-5 kanálnyi teszek hozzá. A legvégén mehet bele a citrom és a cukor. Ha selymesebbé, világosabbá szeretnénk tenni, adjunk hozzá egy kis majonézt (én teszek). Érdemes nyáron többet sütni, meghámozni, lecsepegtetni és télire lefagyasztani.

9 megjegyzés:

E73 bioarcapolas blog írta...

Én is imádom és főleg ha valaki hoz Romániából vinetát ,nem tudom miért de az finomabb . az itthon kapható padlizsán kicsit ízetlenebb .De ahogy mondani szokták ha nincs ló jó a szamár is :)

4Gyerek írta...

na, erre most különösebben nem bukok.
vajon miért is? holnap nálam meg lészen írva.
de elárulom: szombaton 70 kg került üvegekbe, jó lesz télen alapon.

Gizi írta...

Nagyon guszta a paradicsomba tálalva. Ha kapok padlizsánt a zöldségesnél, akkor mindenképpen kipróbálom.:)

trinity írta...

Mi is nagyon szeretjük!

Adél írta...

Nagymamám is csak kevés olajjal készítette,én teszek bele kevés majonézt,úgy valóban selymesebb.Nagyon guszta a paradicsomba töltve.

Okki írta...

Nagyon szeretem, minden nap megtudnám enni :P

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

trollanyu írta...

A padlizsánkrém nekemm is nagy kedvencem. Nagyon ötletes ez a paradicsomkosárka:)

Vicuska írta...

Jó az új köntös! és finom a tartalma!!!