Sosem készítettem, mert riasztónak tűnt az elkészítése. De mivel vasárnap hajtott a kísérletezési vágy és időm is annyi volt, mint a tenger, hát uccu neki, elkészítettem. Nem volt nehéz összeállítani, viszont nem okozta azt a frenetikus élvezetet, mint amire számítottam. Nagyon finom, de szívem szerint a tészta részét ki is hagynám, az égetett cukor és a gyümölcs az igazi ász benne. Sok receptet végigolvasva ennél ragadtam le, bár nagyon sok kész leveles tésztát ír, azt is ki fogom próbálni. Cukros rész: 180 g cukor – 70 g vaj – 1 nagy alma
Tészta: 200g liszt – 150 g vaj – 1 tojássárgája – 3 kanál víz – csipet só
Kezdjük a tésztával, mivel 30 percet hűtőben kell pihentetni. Minden hideg hozzávalót gyúrjuk masszává és lefedve tegyük a hűtőbe.
Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk vastagabb szeletekre (kb. 0,5 cm). Érdemes egy olyan hőálló edényt választani, amit a fenti tűzhelyen és utána a sütőbe is tudunk használni. Az a lényeg, hogy magas falú legyen, mert kicsoboghat a cukor. Én kb. egy 15 centi magas és kb. 20-22 cm széles, sima tefal edényt használtam.
Olvasszuk meg a cukrot a vajjal, majd amikor szép világos barna helyezzük el benne az alma szeleteket. Vegyük lejjebb a hőfokot. Kb. 3-4 perc alatt megpuhulnak. Óvatosan egy villával forgassuk át őket. Tegyük félre vagy 2 percre. Elég, ha kézzel összelapítjuk a tésztát az edény méreteihez és rátesszük a cukros almára. 190 fokos előmelegített sütőben 40-50 perc alatt süssük készre. 30-40 percnél érdemes ránézni. Az a lényeg, hogy a teteje szép pirosas barna legyen és a cukros lé is csökkenjen körülötte. Ha kész vegyük ki, hagyjuk egy percet pihenni, majd fordítsuk egy tányérra. Ha az edény aljára ragadt volna az alma, szedjük ki és helyezzük vissza. Nem lesz csúnya, mert visszatapad a cukros tésztához.
Tészta: 200g liszt – 150 g vaj – 1 tojássárgája – 3 kanál víz – csipet só
Kezdjük a tésztával, mivel 30 percet hűtőben kell pihentetni. Minden hideg hozzávalót gyúrjuk masszává és lefedve tegyük a hűtőbe.
Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk vastagabb szeletekre (kb. 0,5 cm). Érdemes egy olyan hőálló edényt választani, amit a fenti tűzhelyen és utána a sütőbe is tudunk használni. Az a lényeg, hogy magas falú legyen, mert kicsoboghat a cukor. Én kb. egy 15 centi magas és kb. 20-22 cm széles, sima tefal edényt használtam.
Olvasszuk meg a cukrot a vajjal, majd amikor szép világos barna helyezzük el benne az alma szeleteket. Vegyük lejjebb a hőfokot. Kb. 3-4 perc alatt megpuhulnak. Óvatosan egy villával forgassuk át őket. Tegyük félre vagy 2 percre. Elég, ha kézzel összelapítjuk a tésztát az edény méreteihez és rátesszük a cukros almára. 190 fokos előmelegített sütőben 40-50 perc alatt süssük készre. 30-40 percnél érdemes ránézni. Az a lényeg, hogy a teteje szép pirosas barna legyen és a cukros lé is csökkenjen körülötte. Ha kész vegyük ki, hagyjuk egy percet pihenni, majd fordítsuk egy tányérra. Ha az edény aljára ragadt volna az alma, szedjük ki és helyezzük vissza. Nem lesz csúnya, mert visszatapad a cukros tésztához.
12 megjegyzés:
Szívesen megkóstolnám, annak ellenére, hogy kevésbé lett jó, mint amilyenre számítottál. Nagyon guszta.
Látom a báránykád már teljes halloween lázban ég. ;))))
Nagyon finomnak néz ki! Szinte érzem a karamell illatát ahogy az almát benne forgattad!:)
Nagyon gusztán néz ki!
Zsenialis ez a suti!!!!
Szívesen megkostolnám, olyan guszta!
Nagyon jól néz ki:) Még sosem ettem és nem is készítettem,de nagyon kíváncsi vagyok az ízére.
Gyönyörű lett!
Én nagyon szeretem, amúgy meg annyi variáció van. Körtével is fincsi.
Pedig finom lehetett:)
Almásat már én is sütöttem, de a körtés is fincsi lehet ahogy Katuci írja.
Köszönöm nektek
Nálad mindig megtalálom kedvenc süteményeimet. Nagyon finom lehet.
Megjegyzés küldése