2011. dec. 14.

Házi csokoládé diós grillázzsal (gluténmentes is lehet)

Azzal kezdeném, hogy, ha olyan zsíros tejport vagy, olyan kakaóport használunk, ami nyomokban nem tartalmaz glutént, lisztérzékeny ismerőseinknek igazán fantasztikus élményt tudunk nyújtani. Karácsony közeledtével, ők is vágynak a finomabbnál-finomabb falatokra, de a szűk felhozatalból, igen nehéz valamit is alkotni. Pl. tavaly ugyanebből a masszából, nővéremnek, rumos dióval töltött szaloncukrot készítettem. Csokoládé: 500g tejpor (zsíros) – 100g kakaópor – 400g cukor (de ízlés szerint lehet kevesebbet, vagy keverésnél lehet még édesíteni) – 200g margarin – 1,5 dl kávé – 1 csipet só – 1 csapott mokkáskanál fahéj – 2 vaníliás cukor – víz
Grillázs: 20 dkg cukor – 20 dkg dió

Kezdjük a grillázzsal. Készítsünk elő egy bevajazott alufóliát. Arra öntsük majd a forró cukrot, mert így nem fog letapadni. A cukrot olvasszuk meg és amikor szép aranybarna, gyorsan keverjük el benne a nagyobb darabokra tört diót. Öntsük a fóliára, majd lapítsuk el és hagyjuk dermedni, megkötni. Ha kihűlt ízlés szerint még apríthatunk rajta.
A cukrot megolvasztjuk egy edényben, amihez adunk egy kis vizet, hogy ne égjen oda. Mintha karamellt készítenénk, csak nem hagyjuk erősen barnára változni. Mikor pezsgőszínű, hozzáadjuk a margarint, amit felolvasztunk benne, majd a forró kávét. A cukros levet, levéve a tűzről, hozzáadjuk a tejpor, kakaó, vaníliás cukor, fahéj, só keverékhez – öregek ezeket mindig átszitálják, de mivel robotgépet használok, nem marad csomós, így nem szenvedek vele – és keverjük krémessé. Ízlés szerint még ízesíthetjük egy kevés rummal is. Ha nagyon kemény lenne, tegyünk hozzá 1-2 kanál forró vizet. Öntsük a masszánkat egy közepes tepsibe, szórjuk meg a grillázzsal, enyhén nyomkodjuk bele, majd egy napot hagyjuk hűtőben dermedni.

9 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hűűűűűűűűűűűűűűű, mekkora ütős darab!!! Ránézésre egymillió kalória :-DD

Éva írta...

Nagyon fincsi édességet csináltál! Guszta!

Blogkonyha írta...

Jól néz ki! Jó kis recept!

Névtelen írta...

Hmm, de guszta!

Mary írta...

Nagyon jól néz ki! :)

Petra írta...

Ó, anyám! Brutális. :)

trollanyu írta...

Nagyon guszta, biztos, hogy már ránézésre hízlal, de hát egyszer van karácsony:)

Dió Bisztró írta...

Hahó, megkaptad a bögréd? ?D Üdv, A.

KreálLak írta...

Nem semmi, szuper ütősen néz ki, igazi örömbomba. :)