2011. dec. 18.

Darált hússal egybesütött töltött bucik

Az egyik munkatársammal mindennapi témánk a főzés. Ötleteltünk, milyen újdonságokat lehetne kivitelezni, a már jól bevált receptekből. Így hát szó szót követett és kialakult a darált húsos buci gondolata. Több sem kellett beindította a fantáziámat, megvettem az alapanyagokat és egyszer élünk elven, megsütöttem. Annyira finom lett….

A bucin nem változtattam, a receptet
ITT találjátok.

Töltelék: fél kiló darál hús – 1 hagyma – fél paprika – 2-3 gerezd fokhagyma – 2 ujjnyi szalonna – só – bors – majoránna – cayen bors – oregano – pirospaprika – 1 kis doboz paradicsompüré – 1-2 kiskanál cukor Érdemes egy nappal előbb elkészíteni a tölteléket, hogy teljesen kihűljön, megdermedjen és az ízek összeérjenek. Igazából egy nagyon sűrű bolognai alapot kellene készíteni. Lényeges, hogy valóban sűrű legyen, mert he nem a buci megtöltésénél megszenvedhetünk vele.
A szalonnát kockákra vágva zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, a paprikát és megdinszteljük. Belekeverjük a darált húst, megszórjuk fűszerekkel és belepréseljük a fokhagymát. Lassan rotyogtassuk, hogy a hús, levet eresszen és ne égjen oda, mert a sűrűség miatt nem lenne jó vizet adni hozzá. A fokhagymát és cayen borsot, lehet fokozatosan is adagolni, mivel nem mindenki szereti az erős ízeket. Inkább később pótoljuk, ahogyan az összes fűszert, ha szükségesnek érezzük. Amikor kész a hús, hozzáadjuk a paradicsompürét és ízlés szerinti cukrot. A cukor a paradicsom savasságát kompenzálja. VIGYÁZZ innen már nagyon könnyen leég és fröcsköl. Elég kb. 5 perc és kész. Érdemes végig fedő nélkül főzni, hogy a maradék nedvesség is elpárologjon. Ott tartunk, hogy a töltelékünk kész és a buci tésztája is megkelt.
A tésztát, most nem 9, hanem inkább 7 részre osztjuk, hogy több anyagot kapjunk zsömlénként, hiszen tölteni kell. Kezünkkel enyhén lapítsuk át és tegyünk bele egy bő kanál húst, majd óvatosan fogjuk össze a széleit és formázzunk bucit. A tapasztott részével tegyük a sütőpapíros tepsire. Újra kelesztjük (kb 25-30 perc). A tetejüket megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezám- vagy lenmaggal, majd 180 fokos előmelegített sütőben 18 perc alatt készre sütjük. A maradék húshoz másnap tésztát főzhetünk és kész is egy következő fogás

8 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Gratula, ez egy jó ötlet.

Éva írta...

Nagyon finom, laktató kis uzsonna lehet! Nagyon guszta!

Kati írta...

Sőt, akár suliba is csomagolható:)

Mary írta...

De szép lett! :)

Nelli írta...

Szeretjük nagyon!

Elisabeth írta...

Guszta, és nagyon finom!

Bianka írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm

Viki írta...

Jól hangzik !