Azzal kezdeném, hogy, ha olyan zsíros tejport vagy, olyan kakaóport használunk, ami nyomokban nem tartalmaz glutént, lisztérzékeny ismerőseinknek igazán fantasztikus élményt tudunk nyújtani. Karácsony közeledtével, ők is vágynak a finomabbnál-finomabb falatokra, de a szűk felhozatalból, igen nehéz valamit is alkotni. Pl. tavaly ugyanebből a masszából, nővéremnek, rumos dióval töltött szaloncukrot készítettem. Csokoládé: 500g tejpor (zsíros) – 100g kakaópor – 400g cukor (de ízlés szerint lehet kevesebbet, vagy keverésnél lehet még édesíteni) – 200g margarin – 1,5 dl kávé – 1 csipet só – 1 csapott mokkáskanál fahéj – 2 vaníliás cukor – víz
Grillázs: 20 dkg cukor – 20 dkg dió
Kezdjük a grillázzsal. Készítsünk elő egy bevajazott alufóliát. Arra öntsük majd a forró cukrot, mert így nem fog letapadni. A cukrot olvasszuk meg és amikor szép aranybarna, gyorsan keverjük el benne a nagyobb darabokra tört diót. Öntsük a fóliára, majd lapítsuk el és hagyjuk dermedni, megkötni. Ha kihűlt ízlés szerint még apríthatunk rajta.
A cukrot megolvasztjuk egy edényben, amihez adunk egy kis vizet, hogy ne égjen oda. Mintha karamellt készítenénk, csak nem hagyjuk erősen barnára változni. Mikor pezsgőszínű, hozzáadjuk a margarint, amit felolvasztunk benne, majd a forró kávét. A cukros levet, levéve a tűzről, hozzáadjuk a tejpor, kakaó, vaníliás cukor, fahéj, só keverékhez – öregek ezeket mindig átszitálják, de mivel robotgépet használok, nem marad csomós, így nem szenvedek vele – és keverjük krémessé. Ízlés szerint még ízesíthetjük egy kevés rummal is. Ha nagyon kemény lenne, tegyünk hozzá 1-2 kanál forró vizet. Öntsük a masszánkat egy közepes tepsibe, szórjuk meg a grillázzsal, enyhén nyomkodjuk bele, majd egy napot hagyjuk hűtőben dermedni.
Grillázs: 20 dkg cukor – 20 dkg dió
Kezdjük a grillázzsal. Készítsünk elő egy bevajazott alufóliát. Arra öntsük majd a forró cukrot, mert így nem fog letapadni. A cukrot olvasszuk meg és amikor szép aranybarna, gyorsan keverjük el benne a nagyobb darabokra tört diót. Öntsük a fóliára, majd lapítsuk el és hagyjuk dermedni, megkötni. Ha kihűlt ízlés szerint még apríthatunk rajta.
A cukrot megolvasztjuk egy edényben, amihez adunk egy kis vizet, hogy ne égjen oda. Mintha karamellt készítenénk, csak nem hagyjuk erősen barnára változni. Mikor pezsgőszínű, hozzáadjuk a margarint, amit felolvasztunk benne, majd a forró kávét. A cukros levet, levéve a tűzről, hozzáadjuk a tejpor, kakaó, vaníliás cukor, fahéj, só keverékhez – öregek ezeket mindig átszitálják, de mivel robotgépet használok, nem marad csomós, így nem szenvedek vele – és keverjük krémessé. Ízlés szerint még ízesíthetjük egy kevés rummal is. Ha nagyon kemény lenne, tegyünk hozzá 1-2 kanál forró vizet. Öntsük a masszánkat egy közepes tepsibe, szórjuk meg a grillázzsal, enyhén nyomkodjuk bele, majd egy napot hagyjuk hűtőben dermedni.
9 megjegyzés:
Hűűűűűűűűűűűűűűű, mekkora ütős darab!!! Ránézésre egymillió kalória :-DD
Nagyon fincsi édességet csináltál! Guszta!
Jól néz ki! Jó kis recept!
Hmm, de guszta!
Nagyon jól néz ki! :)
Ó, anyám! Brutális. :)
Nagyon guszta, biztos, hogy már ránézésre hízlal, de hát egyszer van karácsony:)
Hahó, megkaptad a bögréd? ?D Üdv, A.
Nem semmi, szuper ütősen néz ki, igazi örömbomba. :)
Megjegyzés küldése