Nagyon sok ismerősömtől és blogtársamtól halottam, hogy megjelent a GoodFood magazin és érdemes megvenni. Nem hagyhattam ki. Elmentem a legközelebbi újságoshoz és beszereztem egy példánnyal. Remek újság mindenkinek ajánlom. A kalács viszont szerelem volt első látásra, főleg, hogy a borítón díszelgett a képe. Persze a kamrám tartalmához kellett igazítanom töltelék összetételét, de maga a kelt tészta igazán remek receptúra. Tészta: 40 dkg liszt – 1 ½ kis tasak szárított élesztő – 1 tojás + 1 a kenéshez – 2 nagyobb csipet só – 8 dkg cukor – 1 vaníliás cukor – 6 dkg vaj v. margarin – 2 dl tej – 2-3 csipet fahéj – 1 csipet kardamom
Töltelék: 3 nagyobb alma – 4 kanál darált dió – 1 citrom leve és fél héja – ½ teáskanál fahéj – 1-2 csipet kardamom – 3-4 kanál cukor – 1 vaníliás cukor
+ 1 kiskanál fahéj – 2 kanál cukor (lehet vaníliás is)
Ha van kenyérsütőgépünk érdemes használni. Beletesszük az alapanyagokat, majd 1,5 órás dagasztó-kelesztő programra állítva lepihenhetünk :)
Ha nincs gépünk, akkor a száraz hozzávalókat tegyük egy tálba adjuk hozzá a tojást, langyos tejet majd a robotgép csigás végével keverjük simává. Letakarva minimum egy órát kelesszük.
Közben készítsük el a tölteléket, hogy az almának legyen ideje levet ereszteni. Hámozzuk, majd reszeljük le, dió kivételével keverjük össze a többi hozzávalóval, majd hagyjuk pihenni. Mielőtt letelne a kelesztési idő nyomkodjuk ki és keverjük hozzá a diót.
Ha szépen megkelt a tészta, gyúrjuk át, majd szedjük háromfelé. Minden darabot nyújtsunk kb. 15X35 cm-es téglalappá. Az egyik hosszanti felére helyezzük a tölteléket, majd csavarjuk fel. Széleit csípjük össze, hogy ne folyjon ki a töltelék. Fonjuk össze, helyezzük egy sütőpapíros tepsire, majd hagyjuk húsz percre pihenni. Tegyük 180 fokos előmelegített sütőbe. kb. 15 perc után vegyük ki és kenjük meg pár csepp vízzel elkevert tojással. Ha nagyon égne a teteje, fedjük le alufóliával. Sütési idő kb. 25-35 perc. Ha kisült, még melegen szórjuk meg fahéjjal elkevert cukorral
Töltelék: 3 nagyobb alma – 4 kanál darált dió – 1 citrom leve és fél héja – ½ teáskanál fahéj – 1-2 csipet kardamom – 3-4 kanál cukor – 1 vaníliás cukor
+ 1 kiskanál fahéj – 2 kanál cukor (lehet vaníliás is)
Ha van kenyérsütőgépünk érdemes használni. Beletesszük az alapanyagokat, majd 1,5 órás dagasztó-kelesztő programra állítva lepihenhetünk :)
Ha nincs gépünk, akkor a száraz hozzávalókat tegyük egy tálba adjuk hozzá a tojást, langyos tejet majd a robotgép csigás végével keverjük simává. Letakarva minimum egy órát kelesszük.
Közben készítsük el a tölteléket, hogy az almának legyen ideje levet ereszteni. Hámozzuk, majd reszeljük le, dió kivételével keverjük össze a többi hozzávalóval, majd hagyjuk pihenni. Mielőtt letelne a kelesztési idő nyomkodjuk ki és keverjük hozzá a diót.
Ha szépen megkelt a tészta, gyúrjuk át, majd szedjük háromfelé. Minden darabot nyújtsunk kb. 15X35 cm-es téglalappá. Az egyik hosszanti felére helyezzük a tölteléket, majd csavarjuk fel. Széleit csípjük össze, hogy ne folyjon ki a töltelék. Fonjuk össze, helyezzük egy sütőpapíros tepsire, majd hagyjuk húsz percre pihenni. Tegyük 180 fokos előmelegített sütőbe. kb. 15 perc után vegyük ki és kenjük meg pár csepp vízzel elkevert tojással. Ha nagyon égne a teteje, fedjük le alufóliával. Sütési idő kb. 25-35 perc. Ha kisült, még melegen szórjuk meg fahéjjal elkevert cukorral
6 megjegyzés:
De jól néz ki! Már én is kinéztem magamnak, de még csak az elképzelés született meg...:)
Nagyon szép pufi kalács lett belőle! Szép a fonás is, érdekes a töltelék is! guszta!
Tökéletes!!! Gyönyörűen fontad, és milyen fincsi lehet... :)
Én is kérek! Kívánatos nagyon!
Gyönyörű ez a kalács, igazán ügyes vagy:) Néztem nálunk is ezt a magazint, de csak románul lehet kapni, sajna.
Nem csodálom, hogy beleszerettél, azt hiszem, én is :)
Megjegyzés küldése