2012. máj. 22.

Rebarabarás pite

Büszkén jelentem, túl vagyok a rebarbara keresztségen. Igen bevallom, nem csak főzés terén nyújtott újdonságot, de ízvilágában is, hiszen még sosem ettem. Aromás, édesség érzete savanykással párosul. Pedig nem fűztem hozzá nagy illúziókat. Tudtam, hogy virágkorát éli és nagy népszerűségnek örvend, de azt hittem ez csak egy újabb divathóbort. Most már számomra is kiderült, hogy nem az. Azt hiszem megérdemelt helye lesz a konyhámban.  
Tészta: 12,5 dkg vaj v. margarin – 20 dkg liszt – 6 dkg cukor – 1 tojássárgája (fehérje majd kenéshez kell) – fél csomag sütőpor – 1 vaníliás cukor – 1 evőkanál tejföl – fél citrom reszelt héja
Töltelék: min. 30 dkg rebarbara – 15 dkg cukor – 1 vaníliás cukor – 1 púpos kanál keményítő
Kezdjük a rebarbarával. Nem kell megpucolni elég csak jól megmosni. Utána vágjuk fel kb. 1,5 cm vastag szeletekre. Ha alapjáraton vastag a rebarbara, akkor ketté is. Szórjuk meg a cukrokkal és hagyjuk állni, míg el nem készítjük a tésztánkat.
A pitetésztát is nagyon könnyű elkészíteni. Az összes alapanyagot gyúrjuk össze. Érdemes szobahőmérsékletű vajat használni, valamint lisztezett munkafelületet. Egy marékkal szedjünk le belőle, amiből majd a rácsot képezzük a tetejére. A tészta elég ragadós, hogy megkönnyítsük életünket érdemes két lisztezett frissen tartó fólia között kinyújtani. Vegyük le az egyiket és a másik segítségével borítsuk egy kikent piteformába, vagy bármilyen fajta sütőformába. Jelen esetben tapadásmentes, pataki formát használtam. Most keverjük el a rebarbarát a keményítővel, majd öntsük a tésztára. A maradék tésztánkat nyújtsuk ki, vágjuk vékony szeletekre és rácsozzuk be a tetejét. Kenjük át tojásfehérjével, majd 180 fokos előmelegített sütőben, süssük készre (kb. 35 perc)

Alap recept Innen származik

3 megjegyzés:

Adél írta...

Nagyon guszta a pitéd, még nem volt alkalmam rebarbarát kóstolni, de amint lesz, nem fogom kihagyni :)

Szemi írta...

Nagyon guszta a pitéd, biztos finom volt. :)
Én is a múlt héten készítettem és ettem először rebarbarát, és nekem is nagyon bejött a kicsit fanyar, savanykás íze.

Süli Mónika írta...

Szia Bianka!
Ha csatlakozni szeretnél a 2. online gyűjtéshez (Szegedi Koraszülött Mentő), légyszi tedd ki a felhívást.
Hétfőn kezdődik a licit.
Köszönöm! :))